“Δεν μπορούν να φέρουν οι επίγονοι την αναγέννηση”

0
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Β. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Για αδυναμία των επιγόνων, πολιτικού ή υπηρεσιακού επιπέδου, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, να επιφέρουν την αναγέννηση του Δήμου Καλαμάτας μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, το βράδυ το πρόγραμμα της παράταξής του “Καλαμάτα μπροστά”.

«Η Αναγέννηση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για μας. Την Αναγέννηση αυτή δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επίγονοι, είτε σε πολιτικό είτε σε υπηρεσιακό επίπεδο, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής», είπε ο κ. Κοσμόπουλος και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τη θέληση, τη γνώση, το Πρόγραμμα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξουμε σελίδα, αρχίζοντας από μια νέα δυναμική και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή».

Δεσμεύτηκε δε ότι με «τη συμπλήρωση 3 μηνών από την έναρξη της θητείας μας, θα έχουμε βάλλει σε τροχιά υλοποίησης 18 κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις»

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” της Π. Ε. Μεσσηνίας ήταν οι πρ. δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος και Άριος Γιώργος Μπρούμας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Μπρεδήμας και Κώστα Γεωργακίλας, ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Γιώργος Νταγιόπουλος, οι πρ. δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Αλευράς Ντίνος Τσερώνης, Δημήτρης Πουλόπουλος κ.ά.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού “Καλαμάτα μπροστά” και στη συνέχεια σε video wall ένα μικρό βιογραφικό του επικεφαλής του συνδυασμού υποψηφίου Δημάρχου Βασίλη Kοσμόπουλου. Aκολούθως το λόγο πήρε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, εστίασε σε δύο από τους 6 άξονες του Προγράμματός του:

Στον άξονα ο οποίος αναφέρεται στην Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Πόλης όπου από την ενότητα «Έξυπνη Πόλη», τόνισε ότι «με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών επεμβαίνουμε στην Αλληλεπίδραση Δήμου και Δημοτών με:

 • Την Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά όλες οι βασικές συναλλαγές με το Δήμο μέσω της ιστοσελίδας του.
 • Τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας (forum) για την άμεση επικοινωνία Δήμου και δημοτών .
 • Τη δημιουργία Τηλεφωνικού Κέντρου Άμεσης Ανάγκης που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση .
 • Τη στοχευμένη επιτήρηση ευάλωτων περιοχών σε κρούσματα εγκληματικότητας και κρίσιμων σημείων για την οδική ασφάλεια και τη δημιουργία μηχανισμού ετοιμότητας για την έγκαιρη αντιμετώπιση  των φυσικών καταστροφών.
 • Τη χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Citizenapp Schools» για την υποβολή αιτημάτων από τα σχολεία ώστε η Τεχνική Υπηρεσία να απαντά άμεσα στα αιτήματα που λαμβάνει και να δρομολογεί την επίλυσή τους.

Ο δεύτερος άξονας είναι αυτός που αναφέρεται στην Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου, την οποία, όπως είπε ο κ. Κοσμόπουλος, σκοπεύουμε να επιτύχουμε με:

 • Την Προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μέσω Γραφείου Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου
 • Τη Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με τίτλο «Αυτή είναι η Καλαμάτα» («This is Kalamata»), η οποία θα είναι ο επίσημος οδηγός πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης
 • Την Ενίσχυση και επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου, αφ’ ενός με την καθιέρωση της πόλης ως “city break” προορισμός για τα σαββατοκύριακα και τις εορτές και αφ’ ετέρου με την προσέλκυση συνεδριακού, αθλητικού, γαστρονομικού και θρησκευτικού τουρισμού, με τη διοργάνωση και προβολή των αντιστοίχων δράσεων
 • Τη Διοργάνωση, κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (πρόσφατα στην Βαρκελώνη), της Εβδομάδας της Έξυπνης Πόλης (Smart City Week).
 • Την αξιοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων για την ανάπτυξη αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού, ιδιαίτερα τις εποχές εκτός σεζόν.
 • Την ανάδειξη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχήςσαν ένας θαυμάσιος προορισμός σχολικού τουρισμού. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα κάνει γνωστή την περιοχή μας στις νεότερες γενιές.

Στη συνέχεια ο κ. Κοσμόπουλος μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια για την αλλαγή της κατάστασης στο Δήμο και επισήμανε: «Επιμένουμε στην αναγκαιότητα μιας “συλλογικής και δημοκρατικής διοίκησης” του Δήμου, εγκαταλείποντας οριστικά το δημαρχοκεντρισμό, την περιθωριοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως των μειοψηφιών».

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι «με τη συμπλήρωση 3 μηνών από την έναρξη της θητείας μας, θα έχουμε βάλλει σε τροχιά υλοποίησης 18 κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις που εγγυώνται την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου και ταυτόχρονα τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών, στο σύνολο των κοινοτήτων και των γειτονιών του δήμου μας».

Στη συνέχεια παρουσίασε τις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες είναι οι εξής:

 1. Διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης του Μεγάρου Χορού ώστε να καταστεί ατμομηχανή πολιτιστικής άνθησης.
 2. Πολεοδομική Ανασυγκρότηση με Ενέργειες για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ.
 3. Αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της πόλης με προτεραιότητα τη διαμόρφωση της κοίτης του Νέδοντα. Καθαρισμός όλων των ρεμάτων.
 4. Συγκρότηση Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων
 5. Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας τόσο σε συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά και έμπρακτα με την 3/τη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρηματιών έως 35 ετών.
 6. Ίδρυση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης
 7. Νέα κυκλοφοριακή μελέτη – Ασφαλτοστρώσεις- Διανοίξεις οδών –Λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής – ουσιαστική λειτουργία των ποδηλατοδρόμων είναι η άμεση απάντηση στον κίνδυνο της κυκλοφοριακής συμφόρησης που διαμορφώνεται στην πόλη.
 8. Εκσυγχρονισμός του Βιολογικού καθαρισμού
 9. Κατασκευή ενός τουλάχιστον κλειστού γυμναστηρίου – προπονητηρίου. 
 10. ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
 11. Συγκρότηση Μόνιμου Συνεργείου Άμεσης Παρέμβασης από το χώρο του Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και της Καθαριότητας
 12. Μέριμνα για την Εκπαίδευση. Απόκτηση οικοπέδων και δημιουργία κτιριακών υποδομών για τη στέγαση των σχολικών μονάδων 4ου Νηπιαγωγείου στη Ράχη, 17ου Δημ. Σχ. στην οδό Σπάρτης και του Ειδικού Γυμνασίου. Δημιουργία υποδομών για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας στο κτίριο“Παναγιώταρου” στη Μ. Μαντίνεια.
 13. Κατασκευή 7 παιδικών χαρών σε Βέργα, Θουρία, Ασπρόχωμα, Λιανέϊκα (Πλάκα) και στα προαύλια των 6ου,12ου, και 9ου Νηπιαγωγείων.
 14. Κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού και χρηματοδότηση των Τ.Σ. και των προέδρων των κοινοτήτων για άμεση και απρόσκοπτη παρέμβαση σε προβλήματα καθημερινότητας.
 15. Δράσεις για την Αξιοποίηση και Προβολή του Ταϋγέτου
 16. Αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών
 17. Τηνεπέκταση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ που αφορά όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και σε αυτούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
 18. Την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε εμείς την αναγέννηση του Δήμου της Καλαμάτας μας. Μαζί με εσάς, τους συνδημότες μας, βιώνοντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, διεκδικώντας στόχους και διοικώντας με σύγχρονες αντιλήψεις, θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά. Ζητάμε στην αναμέτρηση των προσεχών δημοτικών εκλογών την ψήφο όλων των συνδημοτών μας, που πιστεύουν σε μας και ενστερνίζονται το όραμά μας για μια καλύτερη πόλη, ώστε να μπορέσουμε υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Ακολούθησε συζήτηση για τον αθλητικό τουρισμό με τη συμμετοχή των ολυμπιονικών και πρωταθλητών Βούλας Τσιαμήτα (τριπλούν), Λούη Τσάτουμα (άλμα εις μήκος) και Βασίλη Πολύμερου (κωπηλασία) του εθνικού προπονητή στίβου Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και του Σωτήρη Κυρανάκου ειδικού συμβούλου ΣΕΓΑΣ για τον αθλητικό τουρισμό.

 • Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Β. Κοσμόπουλου
μοιραστειτε το:

Comments are closed.