Γλυπτό με τη γέννηση της “Ωραίας Ελένης” & των Διόσκουρων

0
ΣΕ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε μια εθελοντική προσπάθεια και τοποθετήσαμε πάνω στη βραχονησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης, ένα γλυπτό, που αφορά στο μύθο της γέννησης της “Ωραίας Ελένης” και των Διόσκουρων. Η όλη προσπάθεια έγινε υπό το συντονισμό του καθηγητή κυρίου Πέτρου Θέμελη και η υλοποίηση από το γλύπτη Γιάννη Γκούζο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Δυτικής Μάνης με το ποσό των 5.000 €.

Το δύσκολο έργο της τοποθέτησης πάνω στη βραχονησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης με μεθόδους που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια, αφου όλα τα υλικά κουβαλήθηκαν χέρι- χέρι με ψαροκαϊκο

Το Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, στις 8 το βράδυ, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού από τον καθηγητή Αρχαιολογίας και διευθυντή του προγράμματος ανασκαφών και αναστήλωσης της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρο Θέμελη. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την Άγη Μουσουλέα και τον Στράτο Νικολόπουλο.

Σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης του γλυπτού αλλά και το κείμενο που υπογράφει ο κ. Θέμελης και θα τοποθετηθεί στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου, αναφέρουμε τα εξής:

Η ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ “ΠΕΦΝΟΣ” ΚΑΙ Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ

Ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος επι τω έργω, φιλοτεχνεί το γλυπτό με τη γέννησης της “Ωραίας Ελένης” και των Διόσκουρων

Ο περιηγητής Παυσανίας το 150 μ.Χ. αναφέρει ότι στη βραχονησίδα “Πέφνος” που βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου Δυτικής Μάνης, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι και ότι εκεί υπήρχαν δυο χάλκινα αγάλματά τους. Δυστυχώς πλέον τα αγάλματα δεν υπάρχουν, διότι πιθανότατα εκλάπησαν κάποια στιγμή στα μετέπειτα χρόνια. Η ανάγκη να επανατοποθετήσουμε τα κλεμμένα αγάλματα και να αναβιώσουμε τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, μας έκαναν να δημιουργήσουμε εκ νέου ενα άγαλμα πάνω στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του αξιότιμου καθηγητή αρχαιολογίας κυρίου Πέτρου Θέμελη, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δύσκολο έργο της τοποθέτησης. Η διαδικασία έγινε με μεθόδους που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια, αφου όλα τα υλικά κουβαλήθηκαν χέρι – χέρι με ψαροκαϊκο. Το γλυπτό που δημιουργήθηκε απεικονίζει τον Δία, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ενώθηκε με τη Λήδα και από την ένωση αυτή προέκυψε ένα αυγό, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν η “Ωραία Ελένη” και οι Διόσκουροι.

Το γλυπτό απεικονίζει τον Δία, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ενώθηκε με τη Λήδα, ένωση από την οποία προέκυψε ένα αυγό, και απο μέσα του ξεπήδησαν η “Ωραία Ελένη” και οι Διόσκουροι

“Η   ΓΕΝΝΗΣΗ  ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ”

Τον μύθο αυτό εξηγεί ποιητικά ο κύριος Πέτρος Θέμελης στο παρακάτω κείμενό του, το οποίο θα αναρτηθεί σε μαρμάρινη πλάκα ακριβώς απέναντι από τη βραχονησίδα, στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου:

«Σύμφωνα με πανάρχαιο μύθο που διασώζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ελένη” (στ. 17 και 252), ο ύπατος των θεών Ζευς, ερωτευμένος με την πανέμορφη Λήδα, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, μεταμορφωμένος σε πάλλευκο Κύκνο καταδιωκόμενο τάχα από αετό, κατέφυγε για προστασία στην τρυφερή αγκαλιά της Λήδας. Η κρυφή, ερωτική ένωση θεού και θνητής ολοκληρώθηκε στο βραχώδες νησάκι Πέφνος, κοντά στην ακτή, όπου αργότερα, η Λήδα έφερε στο φως το περίφημο αυγό, από όπου ξεπήδησαν με τη σειρά οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης και η “Ωραία Ελένη”, η μοιραία γυναίκα του Μενέλαου, του Πάρη και της άμοιρης Τροίας. Στο νησάκι της Πέφνου ήταν ανιδρυμένα στην αρχαιότητα χάλκινα αγάλματα των Διοσκούρων, σήμερα προβάλλει εκεί ένα σύγχρονο έργο που εικονίζει το σμίξιμο του Κύκνου-Δία με τη Λήδα.  
Πέτρος Θέμελης».

Μουτζούρης Ηλίας
Ιατρός Μικροβιολόγος

Στούπα Δυτικής Μάνης

  • Ακολουθεί το σχετικό video με τη γέννηση της Ωραίας Ελένης στη βραχονησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης
  • Δείτε στη συνέχεια τη σελίδα «Η γέννηση της Ωραίας Ελένης στη βραχονησίδα “Πέφνο”», στο Facebook εδώ.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.