Γιατί αποχώρησε ο Μεσσηνίας από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας

0

Αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σήμερα (16/11/18) από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφανθεί επί του προσυμφώνου του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Η αιτία της αποχώρησης του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος να αναφερθεί στη αποχώρηση του κλήρου από το μισθολόγιο του δημοσίου.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” «ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήθελε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δεχτεί ωστόσο ως απάντηση ότι “όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!”». Σύμφωνα με την εκκλησιαστικό site “Εξάψαλμος” «ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αποχώρησε από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας την διαδικασία και φωνάζοντας: “είστε ψεύτες!!”».

Οι πληροφορίες απο το “Εξάψαλμος”

Σύμφωνα με την εκκλησιαστικό site “Εξάψαλμος” ”αποχώρησε από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί ο μητροπολίτης αποχώρησε από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας την διαδικασία και φωνάζοντας: “είστε ψεύτες!!”. ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήθελε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δεχτεί ωστόσο ως απάντηση ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!”.

Πηγές μου αναφέρουν πως ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται να μην εγκριθεί η συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό στο σκέλος της μισθοδοσίας του Κλήρου. Αυτό έχει τελειώσει είπε.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί για το θέμα της μισθοδοσίας και ο Αρχιεπίσκοπος του αφαίρεσε τον λόγο. Τότε ο Μεσσηνίας άρχισε να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και αποχώρησε

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται να συζητηθεί μόνο το σκέλος της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία. Τίποτα άλλο”.

Το επεισόδιο σύμφωνα με το Skai.gr

Όπως αναφέρεται από το skai.gr “σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε τον λόγο λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο θέμα της προτεινόμενης αποχώρησης του κλήρου από την μισθοδοσία του Δημοσίου. Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν και οι μητροπολίτες Ναυπακτου Ιερόθεος και Πειραιώς Σεραφείμ. Όμως ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το σημείο αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση ο Μητροπολίτης Μεσσηνία επέμεινε και του αφαίρεσε τον λόγο.

Τότε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλοντας τη διαδικασία, ενώ εξερχόμενος της Μονής Πετράκη δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις”.

Το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”

Εξάλλου το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” αναφέρει τα εξής:

“Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αυτή την ώρα καθώς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών”.

Τι αναφέρει το “Πρώτο Θέμα” 

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” “σε κλίμα έντασης συνεχίζεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση λίγο πριν τις 12 του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν επέτρεψε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήθελε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δεχτεί ωστόσο ως απάντηση ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!”.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.