Βραβείο Φωτέα στο βιβλίο “Βόρειος Ήπειρος – Το Δάκρυ του Ελληνισμού”

0
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ

Το βιβλίο “Βόρειος Ήπειρος – Το Δάκρυ του Ελληνισμού” του Δικηγόρου Αντώνη Φούσα νομικού, πρ. βουλευτή (της Νέας Δημοκρατίας) και πρ. υπουργού επέλεξε για το φετινό βραβείο Φωτέα, η αρμόδια επιτροπή.

Η επιτροπή απονομής βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα συνεδρίασε σε ολομέλεια σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Φούσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Άνω Καλαμά Ιωαννίνων.
Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και ασχολείται ειδικότερα με την Ποινική Δικηγορία.

Διετέλεσε Υπουργός:
α) στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα (1989),
β) στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) και
γ) στην Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων, επίσης, του Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (1990).
Εκλέχθηκε βουλευτής το 1993, το 1996 και το 2004 με το κόμμα της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων. 
Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1987-1990) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και επίσης είναι μέλος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, όταν ακόμη ήταν πολύ νέος δικηγόρος, υπέβαλε πρώτος μήνυση κατά των πρωταίτιων του πραξικοπήματος και κατά των αυτουργών, για τα πρώτα θύματα κατά την 21-4-1967 (Β. Πεσλής κ.ά.), με αποτέλεσμα να καταδικαστούν οι αυτουργοί σε πολυετείς καθείρξεις.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

“Διατηρώ την αισιοδοξία ότι νέοι, θετικοί και ελπιδοφόροι ορίζοντες διαγράφονται για τους ομοεθνείς μας Βορειοηπειρώτες. Αυτή δε η αισιοδοξία μου στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα αντιμετωπίζεται πλέον από όλους στη χώρα μας ως “εθνική υπόθεση”. Αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια σαφώς ευνοούν το θέμα αυτό και ιδίως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και η προσπάθειά της για γρήγορη ένταξή της δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες προϋποθέσεις και ελπίδες για όλο τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Τώρα, μάλιστα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθόσον οι Βορειοηπειρώτες από το έτος 2006 μπορούν να αποκτούν, και οι περισσότεροι απέκτησαν, και την ελληνική ιθαγένεια και να κινούνται και να δραστηριοποιούνται και τυπικά ως Έλληνες (στην ουσία ήταν πάντοτε και είναι από τους καλύτερους Έλληνες) και ως Ευρωπαίοι πολίτες, με όλα τα δικαιώματα, τόσο στη μητέρα πατρίδα, όσο και στη Β. Ήπειρο και στην Αλβανία (με πολλά, δυστυχώς, ακόμη προβλήματα).

“Τα πράγματα, από εδώ και πέρα, στα Βαλκάνια και, ιδίως, μέσα στην Ε.Ε. και με τις αρχές και τις αξίες της, και εφόσον ολοκληρωθεί η ένταξη και της Αλβανίας, θα είναι σαφώς καλύτερα και η προοπτική περισσότερο ευοίωνη και αισιόδοξη. Έτσι θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι και οι Βορειοηπειρώτες πολύ σύντομα θα έχουν, μέσα στη γενέτειρά τους, το δικό τους νέο όραμα και θα δείξουν τις πραγματικές τους ικανότητες σε όλους τους τομείς. Αλλά θα είναι και η καλύτερη γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ακόμη και για την ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Ο δρόμος, όμως, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση είναι πολύ ανηφορικός, μακρύς και δύσκολος και θα χρειασθεί αρκετός χρόνος. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί από την Αλβανία, με κάθε νόμιμο και ειρηνικό τρόπο, τον πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών σε θέματα παιδείας, θρησκείας, ιδιοκτησιών, ελεύθερης διακίνησης, αυτοδιοίκησης κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση, να μελετήσει και να εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης όλης της Β. Ηπείρου, το οποίο και να στηρίξει με κάθε τρόπο για την υλοποίησή του.”

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

-Σκέψεις ενός διανοουμένου Βορειοηπειρώτη
-Προλεγόμενα
-Εισαγωγή
-Διευκρινίσεις
-Αναγκαία διευκρίνιση
-Ενημερωτικό σημείωμα
-Συνοπτική ιστορία της ενιαίας Ηπείρου μέχρι Το 1914
-Αλβανία και Βόρειος Ήπειρος
-Η δημιουργία του Αλβανικού Κράτους
-Η παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία
-Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στη βάση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Το Βορειοηπειρωτικό πριν από το 1990
-Τα τελευταία κρίσιμα και δύσκολα χρονιά προ της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία
-Το παρεξηγημένο “Βορειοηπειρωτικό ζήτημα”
-Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη Δική των πέντε στελεχών της “Ομονοίας”
-Μετά από σαράντα χρονιά το “Βορειοηπειρωτικό ζήτημα” στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων
-Οικονομική κρίση στην Αλβανία (Παρατράπεζες) – Σοβαρό πλήγμα κατά των Βορειοηπειρωτών
-Αλβανοτσάμηδες και Αρβανίτες
-“Βορειοηπειρωτικό ζήτημα” και “Αλβανοτσάμηδες”
-Έλληνες Αρβανίτες και Αλβανοί
-Η Τουρκιά με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια – Το σημερινό φαινόμενο του “Νεοοθωμανισμου”
-Το “Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα” στη διελκυστίνδα των άλλων εθνικών μας θεμάτων
-Νέα δεδομένα στα Βαλκάνια
-Επίλογος – Πρόταση
-Βιβλιογραφία

μοιραστειτε το:

Comments are closed.