“Απειλείται με κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας”

0
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε όλοι μας, στη Μεσσηνία απειλείται με κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο ποτέ άλλοτε» καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας Ηλίας Μανδηλάρης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι αρμόδιοι αποδυναμώνουν τα Κέντρα Υγείας για να ενδυναμώσουν το νοσοκομείο Καλαμάτας, μοιράζοντας ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ σε Γενικούς Ιατρούς»

«Οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι δυσβάσταχτες μιας και ζητείται από τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας να επωμιστούν καθήκοντα δευτεροβάθμιας υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους ασθενείς τους!», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως «με αυτόν τον τρόπο νοσοκομείο μας θα δέχεται αυτό και ΜΟΝΟ, όλο τον όγκο περιστατικών του νομού, μιας και τα Κέντρα Υγείας συνεχώς αποδυναμώνονται». Προβλέπεται δε ότι «το σύστημα υγείας πολύ γρήγορα θα μπλοκαριστεί, μιας και θα δεχτεί τεράστιο όγκο “αφιλτράριστων” περιστατικών, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού».

Τέλος ζητείται «να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της κρίσης αυτής από την θέση που εκπαιδευτήκαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά» και απαιτούν 9 μέτρα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε όλοι μας, στη Μεσσηνία απειλείται με κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο ποτέ άλλοτε.

Οι αρμόδιοι αποδυναμώνουν τα Κέντρα Υγείας για να ενδυναμώσουν το νοσοκομείο Καλαμάτας, μοιράζοντας ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ σε Γενικούς Ιατρούς ώστε να μεταβούν από τα Κέντρα Υγείας που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χωρίς να τους έχει δοθεί Καθηκοντολόγιο, παριστάνοντας πως είναι γιατροί άλλων ειδικοτήτων αναλόγως με το περιστατικό που θα εξετάζουν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι δυσβάσταχτες μιας και ζητείται από τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας να επωμιστούν καθήκοντα δευτεροβάθμιας υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους ασθενείς τους!

Με αυτόν τον τρόπο νοσοκομείο μας θα δέχεται αυτό και ΜΟΝΟ, όλο τον όγκο περιστατικών του νομού, μιας και τα Κέντρα Υγείας συνεχώς αποδυναμώνονται.

Το σύστημα υγείας πολύ γρήγορα θα μπλοκαριστεί, μιας και θα δεχτεί τεράστιο όγκο “αφιλτράριστων” περιστατικών, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού έχοντας ως αποτέλεσμα και την αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συνωστισμού στα ΤΕΠ του νοσοκομείο, επειδή δεν θα γίνεται διαλογή των περιστατικών στα Κέντρα Υγείας του νομού.

Η έννοια της ύπαρξης της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ως σκοπό την προάσπιση και προαγωγή και αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (Νοσοκομείο ) καταργείται στο βωμό της επιπόλαιης βούλησης συγκεκριμένων φορέων με αποτέλεσμα την κορύφωση του κινδύνου της δημόσιας υγείας των πολιτών.

Οι “Αρμόδιοι” φορείς κάνουν τα αντίθετα από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των Λοιμωξιολόγων…. Θεός βοηθός!!!

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεσο εξοπλισμό όλων των δομών υγείας με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης, απολυμαντικά, αντισηπτικά κλπ.)
  • Άμεση επαναλειτουργία των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας. Να σταλεί o απαραίτητος εξοπλισμός δειγματοληψίας για τεστ ανίχνευσης του COVlD-19.
  • Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, ως κέντρα εξέτασης και διαλογής των ύποπτων κρουσμάτων, όσων χρήζουν νοσηλείας, ώστε να μη γίνουν τα νοσοκομεία χώροι διασποράς του ιού.
  • Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων.
  • Καμία μετακίνηση γιατρών που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ΠΦΥ.
  • Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί o κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό. Κανένας συνάδελφος να μην επιστρέφει στη δουλειά πριν τη συμπλήρωση 14 ημερών καραντίνας.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών ώστε να ενταχτούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας, αμειβόμενοι από το κράτος.
  • Πραγματοποίηση των τεστ ανίχνευσης εντός νομού, με ευθύνη του κράτους, για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Οι διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να γίνονται δωρεάν χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.
  • Ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και μέσα, ώστε να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε καραντίνα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

O Πρόεδρος
Μανδηλάρης Ηλίας
Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός

μοιραστειτε το:

Comments are closed.