Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο (23/3) στις 6 το πρωί

0

Την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας (23/3/2020), για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες, σήμερα Κυριακή (22/3/2020), στις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση θα ισχύσει έως τις 6 Απριλίου 2020, (ώρα 6 π.μ.).

«Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, σημειώνοντας: «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 € για κάθε παράβαση, είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι έχει ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Οι έξι λόγοι για τους οποίους θα επιτρέπεται η κυκλοφορία:
• Εργασία (τίς εργάσιμες ημέρες και ώρες)
• Τροφοδοσία, (σούπερ μάρκετ, φάρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων),
• Μετάβαση σε γιατρούς και μονάδες υγείας,
• Οικογενειακούς λόγους,
• Ατομική (και όχι συλλογική) άσκηση και μέχρι 2 άτομα μαζί,
• Βόλτα κατοικίδιου ζώου

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα».

Των μέτρων απαγόρευσης εξαιρούνται οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, τις δομές υγείας, βουλευτές, κρατικοί λειτουργοί.

Στις 7 το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.