Απάντηση των εργαζομένων στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας

0

Απάντηση στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Κώστα Αθανασόπουλο, που σε συνέντευξη τύπου, την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξε ότι “παρανόμως έχει καταβληθεί εδώ και 8 χρόνια επίδομα ισολογισμού” σε υπαλλήλους της Επιχείρησης, έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, τον οποίον κατηγορεί ότι “γνωρίζοντας ότι, τα εντάλματα πληρωμής είχαν υπογραφή από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία, είχαν την ομόφωνη έγκριση του ΔΣ αλλά και την υπογραφή του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου”.

Αυτό σημειώθηκε σε συνέντευξη του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, κατά την οποία ο Πρόεδρός του Παν. Κουφαλάκος υποστήριξε ακόμα πως “έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργώντας προϋποθέσεις να οδηγήσουν συναδέλφους μας, η συγγενείς συναδέλφων μας που δεν βρίσκονται εν ζωή, να τρέχουν στα δικαστήρια”.

Ειδικότερα κατά τη συνέντευξη του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, αναφέρθηκαν τα εξής:

«Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Αθανασόπουλος σε συνέντευξη τύπου, προσέβαλε δημόσια, εμένα την γραμματέα του Σωματείου αλλά και 3 ακόμα συναδέλφους μας, λέγοντας ψέματα ότι, παρανόμως μας έχει καταβληθεί εδώ και 8 χρόνια επίδομα ισολογισμού, γνωρίζοντας ότι, τα εντάλματα πληρωμής είχαν υπογραφή από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία, είχαν την ομόφωνη έγκριση του ΔΣ αλλά και την υπογραφή του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου. Οι οικονομικές χρήσεις που αναφέρονται είχαν ελεγχθεί από τους νομίμως ορισθέντες από τη περιφέρεια ορκωτούς λογιστές. Προς εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού, με άνωθεν εντολή, αποφάσισαν Διοίκηση και Διεύθυνση, να βγάλουν έκπτωτους τους νομίμως ορισθέντες ορκωτούς λογιστές από την περιφέρεια και όρισαν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, ζήτησαν νομική γνωμάτευση και από ιδιώτη νομικό καταβάλλοντας 16.000 ευρώ για να αποσπάσουν τα τεκμήρια τους και να μας βγάλουν καταχραστές. Δηλαδή έδωσαν 16.000 στον νομικό και στο έκτακτο έλεγχο για να διεκδικήσουν τελικά 16.000 από τους εργαζόμενους. Γιατί αυτά είναι τα ποσά που θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν και όχι αυτά πού αναφέρουν στην απόφαση. Αφού τα υπόλοιπα είναι και θεωρημένα από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. Μάλιστα το τελευταίο επίδομα για την οικονομική χρήση του 2019, το έχει υπογράψει και ο νυν Διευθυντής πού εισηγείται τον καταλογισμό.

Ψεύδονται ασύστολα. Έχουν βάλει στο στόχαστρο την κατάργηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, πού είναι σε ισχύ, εκτός από τις οριζόντιες μειώσεις κατά 25% (στον βασικό μισθό και στα επιδόματα), πού έγιναν από 1/11/2011, σύμφωνα με την πολιτική των μνημονίων. Για τα ετήσια εφάπαξ επιδόματα πού προβλέπονται στην σύμβαση, για την καταβολή τους ο νόμος έθετε 2 προϋποθέσεις. Η ο μέσος όρος των αποδοχών όλων των εργαζομένων μετά από τις μειώσεις να μην υπερβαίνει το 1900, η ο μέσος όρος των αποδοχών των εργαζομένων να είναι μειωμένος πάνω από 35% σε σχέση με τον μέσο όσο όρο των αποδοχών όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2009.

Παραδόξως οι οριζόμενοι για τον έκτακτο έλεγχο ορκωτοί λογιστές, όσο και ο οριζόμενος νομικός κ. Ζυγούρης με την ιδιότητα του ιδιώτη και όχι του νομικού της ΚΕΔΕ, ασχολήθηκαν μόνο με το όριο του 1.900, αγνοώντας το όριο του άνω των 35% των μειώσεων πού στην περίπτωση μας είχαν γίνει σε ποσοστό 42%.

Δεν έχει τελειωμό η επίθεση ενάντια στα κεκτημένα. Έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργώντας προϋποθέσεις να οδηγήσουν συναδέλφους μας, η συγγενείς συναδέλφων μας που δεν βρίσκονται εν ζωή, να τρέχουν στα δικαστήρια. Η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης εκτός από την επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπεται και στον κανονισμό εργασίας, που είναι αποτελεί κομμάτι της επιχειρησιακής σύμβασης πού έχει αόριστη χρονική ισχύ.

Τους καλούμε να μην το τολμήσουν.

Με αυτόν τον συκοφαντικό τρόπο λοιπόν αποφάσισαν να εξαπολύουν επίθεση στα κεκτημένα μας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τον φόβο από την αναμενόμενη υποχρέωση τους για καταβολή προς το σύνολο των εργαζομένων, ποσών πού παράνομα παρακρατούσαν από το 2010 και έχουν κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου (830/2018 και 848/2020).

Τα ποσά πού καλούνται να μας επιστρέψουν για την 8ετία ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ περίπου για όλους του μόνιμους εργαζόμενους, πού εργάζονται από το 2010. Για τα ποσά αυτά, ύστερα από καθοδήγηση του Σωματείου και εξουσιοδότηση των συναδέλφων μας, είμαστε σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Οι Δημοτικές αρχές έχουν γίνει το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης. Μέσα από την ανταποδοτική τους πολιτική, λειτουργούν στην λογική του κόστους οφέλους και από την μια μεριά μετατρέπουν τις υπηρεσίες τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και από την άλλη φροντίζουν να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις Κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές μείωσης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΔΣ του Σωματείο μας αξιοποιώντας την εμπειρία από την αγώνες του αλλά και από την δύναμη πού μας έδωσαν οι εργαζόμενοι στις πρόσφατες εκλογές με συμμετοχή 82%, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Δεν ανήκει στα σωματεία της γραμμής ΓΣΕΕ. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των κεκτημένων.

Με τους αγώνες μας καταφέραμε:
Την κατοχύρωση των 37,5 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, την μονιμοποίηση των ΑΜΕΑ, την διεκδίκηση αναδρομικών για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, την κατοχύρωση ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά ειδικότητες, την κατοχύρωση μέσα από την σύμβαση ίσης αμοιβής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους άσχετα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, την κατοχύρωση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και την παροχή ειδών ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Παράλληλα με την δικαστική διεκδίκηση συνεχίζουμε για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πολιτική απόφαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όσα εμπόδια και να βάλουν οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Οι εργαζόμενοι θα αποτρέψουν να χτυπηθεί το σωματείο και οι αγώνες τους, ειδικά μπροστά στην νέα επίθεση απέναντι στα δικαιώματά τους που ξετυλίγεται από το κράτος και την εργοδοσία».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.