Αντίθετος με τα Συλλαλητήρια ο Χρυσόστομος

0

«‘ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ» ΟΜΩΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αν και συμπλέει απόλυτα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με τη σταθερή θέση της Εκκλησίας περί της «μη αποδοχής του όρου “Μακεδονία” η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων», αντιτίθεται σταθερά στα συλλαλητήρια για τη μη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”. Κι αυτό παρά το ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε χθες Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, σε έκτακτη Συνεδρία, σε σχετικό με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε “Μακεδονία” Ανακοινωθέν της, κάθε άλλο, παρά αντιτίθεται σε αυτά, δικαιολογώντας τους ιερωμένους που συμμετείχαν.

Συγκεκριμένα, σε σχετική αποστροφή του ανακοινωθέντος Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρεται: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

xrysostomos vor

Τη σταθερή του άποψή κατά των συλλαλητηρίων για τη μη χρήση του ονόματος Μακεδονία, για το κράτος των Σκοπίων, διατύπωσε και πάλι σήμερα (Σάββατο 27/1/2017) ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, κατά την επίσκεψη του τ. υπουργού και βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της εύρεσής του στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, από το Γιάννη Σινάπη διατυπώθηκε η εξής ερώτηση: «Πριν περίπου 15 ημέρες είχατε ταχθεί κατά των συλλαλητηρίων λέγοντας ότι τα έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος. Επιμένετε σε αυτήν την άποψη;», για να δώσει ο Μητροπολίτης την Εξής απάντηση:

«Και βέβαια επιμένω σε αυτήν την άποψη. Και αυτή την άποψή μου την επιστηρίζει το εξής ερώτημα που θα θέσω: Ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν το συλλαλητήριο στους οποίους η εκκλησία πρέπει να τους δώσει την ομπρέλα και την κάλυψη και να γίνει θεραπαινίδα τους; Αυτό ρωτώ να μου απαντήσουν».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του με τα συλλαλητήρια, είχε διατυπώσει ο Μητροπολίτης σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στις 12 Ιανουαρίου 2018, στα τοπικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι “τέτοιου είδους εκκοσμικευμένες αντιδράσεις και εκδηλώσεις δεν χωρούν στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να μεθοδεύει και να μετέρχεται συστήματα και μεθόδους που χαρακτηρίζουν κόμματα, σωματεία, ομάδες. Εχει το λόγο της από τον άμβωνα, μπορεί να αφυπνίσει τον κόσμο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει τη μορφή των συλλαλητηρίων. Η Εκκλησία πλήρωσε ακριβά κάποια συλλαλητήρια κατά το παρελθόν, και στην ουσία αυτά τα συλλαλητήρια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ει μη μόνον να εκτεθούμε”, αναφερόμενος -όπως ο ίδιος εξήγησε- στα εκκλησιαστικά γεγονότα του 2005 για το θέμα των ταυτοτήτων και για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στις 22 Ιανουαρίου 2018, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, είχε διευκρινίσει: «Δεν είμαι υπέρ των κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων. Το έχω δηλώσει από το 2008, ότι αυτά είναι έξω από το ήθος της εκκλησίας. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες μεθοδεύσεις…».

Σχετικά με την επίσκεψη του Μάκη Βορίδη, αφού είπε πως αποτελεί τιμή και χαρά η παρουσία του, σημείωσε πως συζήτησε μαζί του θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Μ. Βορίδης απόψε θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Καλαμάτας και αύριο Κυριακή, θα παραστεί στην κοπή της πίτας της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.