Αντίδραση για τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα

0

Για «την εγκατάσταση συγκροτήματος “Μαμούθ” με πάνω από 72 ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος, στα όρια του Δήμου Οιχαλίας με “θέα” το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα» εκφράζει με ανακοίνωσή της την «πλήρη αντίθεσή της» η “Λαϊκή Συσπείρωση” στον Δήμο Οιχαλίας. Ζητά δε «την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας με μοναδικό θέμα: την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και απόφαση αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας».

Η σχετική ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον Δήμο Οιχαλίας, έχει ως εξής:

«Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης και μέσα σε λίγες μέρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις για 837MW στη Μεγαλόπολη και για πάνω από 800MW στα δύο μεγάλα συγκροτήματα, στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος.

Φουντώνουν, λοιπόν, στην Πελοπόννησο τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συγκροτήματα. Στόχος σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη κ. Τατούλη να ξεπεράσουν οι ΑΠΕ στην Πελοπόννησο τα 12.000 MW.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο όρος και την ευρύτερη περιοχή του ναού ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ναού Πανός, ποταμού της Νέδας, κάστρου της Είρας και αρχαιοτήτων Φιγαλείας.

Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας ” Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ”, με τους συλλόγους και τους κατοίκους και καλούμε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου όρους, με τεράστια αρχαιολογική σημασία και με οπτική επαφή με τον Επικούριο Απόλλωνα.

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών συγκροτημάτων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τίποτε.

Δεν υπολογίζουν ούτε τοπία, που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura κ.λπ. Ξεφυτρώνουν σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή  ότι  θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι, να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς, κλπ.

Ζητάμε την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας με μοναδικό θέμα: την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και απόφαση αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας.

Ρεϊτζόπουλος Κωνσταντίνος
Επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον Δήμο Οιχαλίας
Δημοτικός Σύμβουλος».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.