“Ανεπαρκής προετοιμασία του ΕΣΥ στην εξέλιξη των εμβολιασμών”

0
ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΚΑΙ 64 ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση κατέθεσαν στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια, 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης, η οποία αφορά την “προβληματική” -όπως την χαρακτηρίζουν- στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, αλλά και την “αναποτελεσματική γραμμή” διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, “χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα εντείνεται από την κυβέρνηση η τάση μετάθεσης στους ειδικούς και στην κοινωνία των δικών της ευθυνών για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας, αλλά και την καταχρηστική επίκληση των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να δικαιολογηθούν μέτρα που έχουν ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και που συχνά δεν πληρούν τα κριτήρια της κοινής λογικής και της αναλογικότητας έναντι του εκτιμώμενου κινδύνου.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δόθηκε με απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοσιότητα, δεν τέθηκε σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ασθενών και την κοινωνία με αποκορύφωμα τις αυξανόμενες καταγγελίες για παράκαμψη της σειράς εμβολιασμών “αξιοποιώντας” τις πλεονάζουσες δόσεις για τον εμβολιασμό “ημετέρων”.

Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο όπως σημειώνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους, απαιτείται επειγόντως ένα “νέο μίγμα” υγειονομικών μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του ιού, να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ και να επιτευχθεί γρήγορα το “ανοσιακό τείχος” στο γενικό πληθυσμό, όπως μεταξύ άλλων:

 • Αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση με πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των δεδομένων
 • Στοχευμένη πρόληψη με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους κρίσιμων τομέων.
 • Ενεργός εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, στην κοινοτική φροντίδα και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση θετικών κρουσμάτων, “προφυλάσσοντας” τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
 • Αποτροπή με κάθε τρόπο ενός νέου γενικευμένου lockdown εντός του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με covid και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

Kαταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό Υγείας:

 1. Αν σκοπεύει να επανεξετάσει το “μίγμα” των εφαρμοζόμενων υγειονομικών μέτρων, σε συνεννόηση  με τους επιστημονικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις.
 2. Αν θα πάρουν πρωτοβουλίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της διασφάλισης στην πράξη των εμβολίων ως παγκόσμια δημόσια αγαθά, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του καθεστώτος προστασίας της “πατέντας”.
 3. Πώς θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και ανεπάρκειες που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα, με βασικότερες την έλλειψη αποκέντρωσης και μη αξιοποίησης όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ ως εμβολιαστικά κέντρα, τη μη πρόβλεψη κατ’ οίκον εμβολιασμών όπου απαιτείται αλλά και την έλλειψη διαθέσιμων ημερομηνιών για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 4. Προτίθεται να διαβουλευθεί το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, των ληπτών υπηρεσιών υγείας και της κοινωνίας των πολιτών;
 5. Πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει, έστω και τώρα, το έλλειμμα διαφάνειας που έχει προκύψει κατά την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ακόμα και στο ευαίσθητο πεδίο των εμβολιασμών;
 6. Ποιες δικλείδες ασφαλείας θα τεθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα παρεκκλίσεων από την προτεραιοποίηση που έχει καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών;
 • Δείτε εδώ το πλήρεσ κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Αλέξη Χαρίτση που γνωστοποιεί την κατάθεση της σχετικής ερώτησης στη Βουλή αναφέρει: «Σε αυτό το πλαίσιο και σε ότι αφορά την Μεσσηνία, το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο σπαταλώντας ανθρώπινους πόρους και δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης. Ο εμβολιασμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας οι οποίοι πρέπει να στελεχωθούν και να χρηματοδοτηθούν. Είναι δε απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι από τις απομακρυσμένες περιοχές του νομού μας και να μεταφέρονται πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, εφ’ όσον δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων ή χρόνιων ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.