“Αναιρούν τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Δ.Α. για τα σχολεία”

0

Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ
Δημοτικού Συμβούλου Καλαμάτας

Ρυθμίσεις για το δυσβάσταχτο χρέος των σχολικών μονάδων στη ΔΕΥΑΚ του Δήμου Καλαμάτας και όχι διαγραφή του χρέους που είχε εξαγγείλει ο τότε Δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης κ. Νίκας φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει στην παράταξη του νυν δημάρχου κ. Βασιλόπουλου.

Όπως ανέφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, όταν ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έγκρισης του ισολογισμού της επιχείρησης, συνεχίζουν να χρεώνουν τις σχολικές μονάδες του Δήμου επειδή τα χρήματα πρέπει να τα καταβάλουν οι δύο σχολικές επιτροπές και όχι ο Δήμος! Ξεχνούν ότι δεν είχαν διαφωνήσει με την εξαγγελία τότε ως στελέχη της παράταξής του Δημάρχου και κατείχαν ειδικές θέσεις ευθύνης, τόσο στη ΔΕΥΑΚ, όσο στις σχολικές επιτροπές, ότι διαθέτουν και την πλειοψηφία στις τελευταίες και θα μπορούσαν να κινηθούν στην κατεύθυνση της ρύθμισης από τις αρχές το 2018!

Επί της ουσίας: Οι σχολικές μονάδες πέρα από τις σχολικές ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό, έχουν και μη σχολικές υποχρεώσεις από την σύνδεσή τους στον αστικό περίγυρο. Προαύλια ,γυμναστήρια, φωτισμός περιβάλλοντος χώρου, πράσινο κλπ. Ολόκληρη η καλοκαιρινή περίοδος, ενώ οι σχολικές μονάδες είναι μη λειτουργούσες, οι χρεώσεις σε νερό και ρεύμα προς αυτές, συνεχίζονται κανονικά. Προφανώς το κράτος δεν αναγνωρίζει αυτές τις ειδικές υποχρεώσεις και θέλει να τις φορτώσει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης. Αλλά και οι ταχτικές ορισμένων δημοτικών αρχών να συμπιέζουν τη καθημερινότητα των σχολείων, αντί να διεκδικήσουν έστω ένα ειδικό ενισχυτικό κονδύλι για τη θερινή, τουλάχιστον, λειτουργία των σχολικών μονάδων από το αρμόδιο υπουργείο, προσπαθούν να “βολευτούν” από την πενιχρή χρηματοδότηση και τελικά στρέφονται εναντίον της καθημερινότητας των σχολείων. Στην περίπτωσή μας βέβαια είναι άλλο το θέμα. Είχε αποτιμηθεί το πρόβλημα και είχαν παρθεί αποφάσεις.

Η απελθούσα δημοτική αρχή είχε εκτιμήσει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 28/2/2018 στο Δημαρχείο, υπό το Δήμαρχο, να καταβληθεί από το Δήμο η συγκεκριμένη οφειλή προς τη ΔΕΥΑΚ και να εγκατασταθεί σύστημα τηλε-ελέγχου για την εξοικονόμηση νερού στα σχολεία, λόγων των προβλημάτων των γερασμένων μετρητών νερού ορισμένων σχολικών μονάδων, την οικονομική κρίση που βρισκόταν η χώρα και λοιπούς λόγους. Έτσι είχε οδηγηθεί στην απόφαση να απαλλάξει τις σχολικές επιτροπές από τις υποχρεώσεις των παρελθόντων ετών.

Τώρα που η χώρα το τελευταίο χρόνο μπήκε σε μια νέα κανονικότητα, πρέπει να αυξηθούν έως το βαθμό της αξιοπρεπούς λειτουργίας οι δαπάνες των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και παράλληλα να ενταθεί ο έλεγχος για να αποτρέπονται τυχόν σπατάλες μέσω διαφόρων αυτοματισμών και τηλε-έλεγχου. Αλλά όχι άλλα να λέμε πριν τις εκλογές και άλλα μετά.

Καλή σχολική χρονιά!

μοιραστειτε το:

Comments are closed.