“Ανέκρουσε πρύμναν” ο Π. Νίκας για τα αρχαία των Φαρών

0

“Ανέκρουσε πρύμναν” ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας για τα αρχαία των Φαρών, στην Καλαμάτα και από «τα αρχαία μας εκεί θα “κοιμούνται”. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάζουμε», που είπε στις 13/8/2020, σήμερα δήλωσε:

“Η Περιφέρεια αναμένει την απόφαση του αρμοδίου θεσμικού οργάνου του Δήμου Καλαμάτας για το έργο της πλατείας Υπαπαντής, την οποία και φυσικά θα αποδεχθεί. Στην περίπτωση -την οποία απευχόμαστε- που θα ζητηθεί η απένταξη του έργου, αυτό θα απενταχθεί αμέσως και η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς άλλο ανάλογο έργο της Περιφέρειας”.

Η αλλαγή της στάσης του κ. Νίκα προφανώς προέκυψε, με αφορμή την διάσταση που έχει λάβει το θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην περιοχή της Υπαπαντής, στην Καλαμάτα, εν όψει του έργου ανάπλασης της πλατείας του μητροπολιτικού ναού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

Θυμίζουμε, η δήλωση του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσε στην Καλαμάτα, στις 13/8/2020, έχει ως εξής:

«Τα αρχεία της Υπαπαντής τα οποία τα λέμε και τα ξαναλέμε σαν τη Ναυαρίνου έχω εκφράσει άποψη ως δήμαρχος, την οποία επαναλαμβάνω: Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν παντού αρχαία. Τα αρχαία δεν θα τα βγάλει μία γενιά. Τα αρχαία θα τα βγάλουν και οι επόμενες γενιές. Τον προγραμματισμό για την ανασκαφή τον κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν την κάνει ούτε ο δήμαρχος ούτε ο περιφερειάρχης. Εμείς βοηθάμε. Θα ’ρθει λοιπόν ο καιρός και για τα αρχαία της Υπαπαντής. Εγώ έχω την ευθύνη, προσυπέγραψα την ανακατασκευή της πλατείας Υπαπαντής και την ένταξή της στο ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από ένα καλό Καλαματιανό και μεγάλο επιστήμονα, τον Γιώργο τον Αλμπάνη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, δηλαδή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ξέρουμε τι αρχαία υπάρχουν και πού υπάρχουν, αλλά το έργο αυτό(σ.σ. ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής) πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί. αλίμονο αν μπει σ’ ένα προγραμματισμό του υπουργείου. κάποτε θα μπει σ’ ένα προγραμματισμό και θα γίνει. Στην επόμενη γενιά στην μεθεπόμενη γενιά θα γίνει… Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρχαία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο να πούμε ας μπει τώρα στον προγραμματισμό του Υπουργείου και να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα πάμε κάπου αλλού, τα 1,7 περίπου εκατ. € που θα στοιχίσει η ανάπλαση της πλατείας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει. Σας παρακαλώ να συνταχθούμε με αυτή τη λογική, στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Τον προγραμματισμό των ανασκαφών τον κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα το κάνει κάποτε και για την πλατεία Υπαπαντής.

Τώρα έχουμε δύο έργα: Το ένα είναι το Χριστιανικό Μουσείο και το άλλο είναι η αναβάθμιση της πλατείας. Τα αρχαία μας εκεί θα “κοιμούνται”. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος και η επιστήμη και το υπουργείο θα πει πότε θα βγουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάζουμε»!

μοιραστειτε το:

Comments are closed.