Ανάδειξη των αρχαίων και ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Επικριτικός για τη στάση και τη ρητορική των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στο θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής ήταν ο Δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, ξεκαθαρίζοντας τη θέση τη δική του και της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής, ενώ εξέφρασε ισχυρή πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην καταλυτική ενημέρωση και τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγια, τα οποία, σε σχέση με τη θέση των αρχαίων, καταδεικνύουν, όπως είπε, ότι τα αρχαία δεν βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά στο ρείθρο του νοτιοανατολικού πεζοδρομίου της πλατείας Υπαπαντής, επί της οδού Θέμελη. Και ακόμα ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

Ο κ. Βασιλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονταν σε κατάχωση μέσω σωστικής ανασκαφής, χωρίς να απειλείται -όπως είπε- η χρηματοδότηση και η τύχη του έργου της ανάπλασης της πλατείας. «Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια αλληλεπίδραση του ενός από το άλλο και υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης και εντοπισμού της θέσης των αρχαίων με τη συνέργεια και πολύτιμη συνεπικουρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου η υπόθεση να πάρει επιτέλους το δρόμο της», είπε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε:

«Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο δήμαρχος, διαβεβαιώνοντας πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξή των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας.

  • Δείτε στο video που ακολουθεί τις δηλώσεις του δημάρχου:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η θέση που εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. η Δημοτική Αρχή διατυπώνεται στην εξής πρόταση:

«Το Δ.Σ. Καλαμάτας έπειτα από διαλογική συζήτηση κι λαμβάνοντας υπόψιν του όλα τα δεδομένα που σήμερα έχει στη διάθεσή του, καθώς και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση, εκφράζεται θετικά ως προς την ανάδειξη με σωστική ανασκαφή αρχαίων καταλοίπων που κατά παρελθόντα χρόνο είχαν εντοπιστεί στην πλατεία Υπαπαντής, δίχως να επηρεάζεται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ Φάση) που περιλαμβάνει την εν λόγω πλατεία. Επίσης, το Δ.Σ. τάσσεται υπέρ των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης της θέσης των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση, προκειμένου τα στοιχεία που θα προκύψουν να επιφέρουν την επαναξιολόγηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξάλλου, η πρόταση την οποίαν εισηγήθηκε εκ μέρους των μειοψηφιών ο Βασίλης Τζαμουράνης και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με 20 ψήφους υπέρ) από το Σώμα, έχει ως εξής:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, με σωστική ανασκαφή, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης
  2. Ο Δήμος Καλαμάτας ν’ αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συζήτηση, και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του ΚΑΣ (2011), ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων
  3. Να δεσμευθεί ο Δήμος Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για τη γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή τους».

Σ.Σ. Με έντονα γράμματα οι προσθήκες που έγιναν με το τέλος της συνεδρίασης στην προσπάθεια υπερψήφισής της πρότασης και από την παράταξη του δημάρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.