Ανάδειξη κτηρίων της Καλαμάτας με εγκατάσταση φωτισμού

0

Εννέα κτήρια της Καλαμάτας ο  θόλος Τέντας και οι δύο θόλοι των στεγάστρων του ΒΙΟΠΑ, αναμένεται να αναδειχθούν περαιτέρω μέσω μελέτης και εγκατάστασης φωτισμού σε αυτά. Οι παρεμβάσεις έρχονται σε συνέχεια της δέσμευσης που είχε αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία “ΠΡΩΤΕΥΣ ΑΤΕΕ” στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αναβάθμισης οδοφωτισμού και περιλαμβάνει την εκπόνηση 10 μελετών φωτισμού και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τρία σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Η πρόταση που επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες αφορά τα εξής σημεία:

 1. Πνευματικό κέντρο. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης.
 2. Μέγαρο χορού. Φωτισμός του κελύφους του σε μόνιμη ή περιοδική βάση, με αντικατάσταση των υψηλής κατανάλωσης προβολέων που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν σήμερα με αντίστοιχους χαμηλής κατανάλωσης – led.
 3. Κτήριο που στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης.
 4. Συγκρότημα Λιμεναρχείου –Τελωνείου. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης σε πρώτη φάση στο κτήριο που στεγάζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο, που έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και σε δεύτερη φάση στο σύνολο του συγκροτήματος.
 5. Σχολείο Μπενάκη. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης του.
 6. Κτήριο Σιδηροδρομικού Σταθμού, βοηθητικά κτήρια και αποθήκες. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξή τους
 7. Δημοτικό Ωδείο. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης του.
 8. Ζουμπούλειο. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης του.
 9. Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας – Αρχοντικό Κυριακού. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης του.
 10. Βιοτεχνικό Πάρκο. Φωτισμός των δύο θόλων των στεγάστρων του.
 11. Θόλος Τέντας. Εξωτερικός φωτισμός της για ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής (μετά και την πρόσφατη αντικατάσταση του πανιού της).

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, έχουν υπάρξει και προτάσεις για συνεργασία του Δήμου και με ιδιώτες προκειμένου να προχωρήσουν και παρεμβάσεις σε κτήρια όπως του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ.ά.

Όσον αφορά την κάλυψη του κόστους για τα κτήρια που η εγκατάσταση δεν καλύπτεται από τη δέσμευση που η εταιρεία έχει αναλάβει, θα αναζητηθεί είτε χρηματοδότηση είτε θα γίνει κάλυψη από δημοτικούς πόρους.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.