Αλ. Χαρίτσης: Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος

0

«Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την επετειακή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής (12 Οκτωβρίου 1944), παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων των κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Αττικής και των στρατιωτικών Αρχών.

Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι το νόημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό, όχι υλικό». «Οφείλει το γερμανικό κράτος να αναγνωρίσει το ιστορικό του χρέος απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα κλείσει οριστικά το τραύμα της Κατοχής και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Είναι η ύστατη δικαίωση που χρωστάμε στα θύματα της Κατοχής και σε όσους αγωνίστηκαν για να μπει τέλος στο ναζιστικό σκοτάδι» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους είναι πιο επιτακτική σήμερα, που ο φασισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Είναι ντροπή για μία χώρα που υπέστη τόσα δεινά από τους ναζί, να έχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Βουλή. Είναι προσβολή της μνήμης όλων όσοι έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για να ηττηθεί το τέρας του ναζισμού» ανέφερε και τόνισε την ανάγκη «απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο να υψώσουμε τείχος, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αγώνες και οι αιματηρές θυσίες του λαού, που έφεραν την απελευθέρωση, συμπληρώνοντας πως σήμερα έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς του τραγικού και συνάμα ηρωικού παρελθόντος του λαού μας.

«Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.Βγαίνει και πάλι από μια δύσκολη περίοδο που πλήγωσε την κοινωνία και δοκίμασε τη συνοχή της», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Μέρες σαν και αυτή που γιορτάζουμε σήμερα – μια μέρα που όλα φάνταζαν δυνατά – μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε μια σπάνια ευκαιρία αλλά και την βαριά ευθύνη να δουλέψουμε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε πράξη το όραμα που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους στους δρόμους εκείνη την Πέμπτη στις  12 Οκτωβρίου του 1944. Τις προσδοκίες για δημοκρατία, δικαιοσύνη και κοινωνική προκοπή».

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «η Αθήνα τιμά και γιορτάζει το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας. Των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός για τις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της βίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

μοιραστειτε το:

Comments are closed.