Αλ. Χαρίτσης: Εμείς μιλάμε για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

0

Για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου αλλά και για τις διαφορές στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, στο Πρώτο πρόγραμμα, στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με την Μαρία Γεωργίου, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και τ. υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

«Κάποιοι στην αντιπολίτευση αδυνατούν να κατανοήσουν τη συνθετότητα του ζητήματος και της προκλητικότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μας οδηγεί σε κινδυνολογία αλλά σε εγρήγορση. Με συστηματική προσπάθεια και εντατική δουλειά στο χώρο της διπλωματίας αλλά και με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίσαμε τη θέση και τον ρόλο της χώρας διεθνώς. Αυτό συνετέλεσε στο να μπορέσει η Ελλάδα να επικοινωνήσει επιτυχώς όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ» είπε ο υποψήφιος βουλευτής.

Σε ερώτηση σχετικά με την ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών δήλωσε ότι τόσο τα κόμματα όσο και οι πολιτικοί τους αρχηγοί θα ενημερωθούν θεσμικά. «Η διπλωματία δεν λειτουργεί με κινήσεις εντυπωσιασμού της στιγμής. Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται μόνο με θεσμικό τρόπο», τόνισε.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ, είπε: «Είναι μια επανάληψη αυτού που ζήσαμε σε προηγούμενη περίοδο και το οποίο μας οδήγησε στην κρίση. Οι εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις στα ανώτατα οικονομικά κλιμάκια δημιούργησαν ένα δημοσιονομικό κενό, το οποίο προκειμένου να καλυφθεί επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας και περικοπές. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε όξυνση των ανισοτήτων και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Εμείς μιλάμε για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, λέμε όχι στην οριζόντια, ισόποση μείωση του ΕΝΦΙΑ που ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς, και σχεδιάζουμε κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα να δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση. Αυτή είναι η διαφορά μας από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους ασθενέστερους και τα στρώματα της μεσαίας τάξης αλλά έκανε και παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Όλα αυτά έγιναν πρόσφατα νόμοι του κράτους».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών είπε ότι υπάρχουν πολλές αναγνώσεις αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι το μείζον είναι πως ο χρόνος που μεσολάβησε από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν ήταν αρκετός για να δει η πλειοψηφία των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή της από τα μέτρα αυτά.

Στη συνέχεια μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη:

μοιραστειτε το:

Comments are closed.