Ακατάλληλα για κατοίκηση 6 σπίτια στην Αλαγονία

0

Έξι σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση στην Αλαγονία, μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα που υπήρξαν στην περιοχή, ως απόρροια των έντονων βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων), μετά από αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, διενήργησε αυτοψίες, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2019, σε 14 σπίτια που εμφάνισαν προβλήματα μετά τις κατολισθήσεις – καθιζήσεις στην περιοχή της Αλαγονίας. Από αυτές, οι 3 χαρακτηρίσθηκαν με “κόκκινο” χρώμα, 8 με “κίτρινο” και 3 με “πράσινο”.

Το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ επικεντρώθηκε σε οικίες, των οποίων η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και οι οποίες έχουν ως εξής:

  • Σπίτι στη θέση Κατσαναίϊκα Αλαγονίας όπου διαπιστώθηκε απόκλιση από την κατακόρυφο,
  • Σπίτι στη θέση Μεσόρουγα Αλαγονίας όπου υπάρχει καθίζηση, έντονη στον περιβάλλοντα χώρο,
  • Δύο σπίτια στην Πάνω Μεριά Αλαγονίας όπου καταγράφηκαν έντονες ρωγμές στα κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο καθενός,
  • Σπίτι στο Μαχαλά Αλαγονίας όπου υφίσταται κατολίσθηση πρανούς στο πίσω όριο της κατοικίας, ενώ
  • Σε σπίτι στη θέση Κρύο Νερό Αρτεμισίας παρατηρείται κατολίσθηση τμήματος δρόμου μπροστά από την κατοικία και έντονα προβλήματα καθίζησης.

Ο Δήμος Καλαμάτας απέστειλε συνεργείο τεχνικών, για τη λήψη μέτρων σήμανσης και αποκλεισμού του χώρου των προαναφερθέντων σπιτιών.

Πάντως, παραμένουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Πηγών- Αλαγονίας. Ακόμα εικόνα ολικής καταστροφής παρουσιάζει ο δρόμος από την Αλαγονία προς στο Μαχαλά στις παλιές αποθήκες, ενώ ολική κατάρρευση έχει υποστεί ο δρόμος Αλαγονία – Νέδουσα

Όσον αφορά στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, έχει αποκατασταθεί η βατότητα, αλλά οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

kathizisi 3

«ΕΞΟΜΑΛΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ!

Σε σχετική ανακοίνωσή του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται ότι «εξομαλύνεται σιγά-σιγά στα χωριά της περιοχής Αλαγονίας», ενώ σημειώνεται ότι «σε μερικές ημέρες θα λειτουργήσει και ο κεντρικός δημοτικός δρόμος προς Αλαγονία, που έχει καταρρεύσει σε κάποια σημεία. Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν τα συρματοκιβώτια και να τοποθετηθούν άμεσα».

Παρ’ όλο όμως που σύμφωνα με το Δήμο «εξομαλύνεται σιγά-σιγά η κατάσταση στα χωριά της περιοχής Αλαγονίας», στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «καιρό φαίνεται ότι θα πάρει η αποκατάσταση του δρόμου από Αλαγονία προς Νέδουσα, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν υπήρξε χωριό, πάντως, που να ήταν ή να είναι αποκλεισμένο.

Σήμερα, κατά τις 11:00, λόγω κατολίσθησης, συστάδα δένδρων απέκλεισε το δρόμο από Πηγές προς Αλαγονία και την κυκλοφορία αποκατέστησε ο Πρόεδρος της Αλαγονίας».

Για την Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «αρχίζει να λειτουργεί».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.