Αισιοδοξία Τατούλη για τις μονάδες απορριμμάτων

0

Την εκτίμηση ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατοίκων των περιοχών κατά των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και την Παλιόχουνη Αρκαδίας- ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Υπουργό Οικονομίας και την ανάδοχο εταιρεία “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” για το συγκεκριμένο έργο μέσω Συμβάσεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη (5 Αυγούστου 2015), στην Τρίπολη.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο πλέον ολοκλήρωσε το φάκελο αξιολόγησης του έργου, θα συνεδριάσει εντός του Αυγούστου, οπότε θα εκδώσει την απόφασή του και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη μίλησε για «προσπάθεια που έκαναν κάποια πολιτικά πρόσωπα και υπουργοί, που περιφέρονται στην περιφέρεια κομίζοντας γλαύκας εις Αθήνας, βάζοντας τις ιδεοληψίες τους ως πρόβλημα για τη χώρα και καλώντας σε στάση τους υπόλοιπους θεσμούς». Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι «προσπάθησε να αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι του σημείου να κάνει τον ειδικό επιστήμονα και να λέει ότι οι διαδικασίες δεν είναι σύννομες».

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών και Περιβάλλοντος, όπου εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο, ως επιβράβευση του σχεδιασμού της Περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και από τη νέα Κυβέρνηση.

Ο κ. Τατούλης είπε ακόμη ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές για τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων- δικαιώνει απόλυτα για μία ακόμη φορά το σχεδιασμό της Περιφέρειας και αποδεικνύει παράλληλα ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της Ελληνικής νομοθεσίας.

«Ο διαγωνισμός μας συνεχίζει να αποτελεί πιλότο για τη χώρα» υποστήριξε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «οι άοκνες προσπάθειες όσων δήθεν ενδιαφέρονταν για το καλό του λαού έπεσαν στο κενό. Αποτελεί μείζον ζήτημα για τη χώρα η συμπεριφορά περιφερόμενων πολιτικών και Υπουργών της Κυβέρνησης, οι οποίο προσπαθούν να οριοθετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή σχέδια και τις ιδεοληψίες ως πρόβλημα της χώρας».

Ο Περιφεριάρχης καταφέρθηκε και κατά του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Σήμερα που τίποτα δεν κινείται στη χώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει άοκνα προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και θέτοντας προς υλοποίηση το σχέδιό της. Ακούστηκαν φωνές, όπως του επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης που θέλει να ενσπείρει τον φόβο λέγοντας ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου. Κανένας δεν μπορεί να πειράξει τα εξασφαλισμένα χρήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Απευθύνομαι στην κυβέρνηση, σε υπουργούς που έχουν τέτοιες σκέψεις, δεν μπορούν καθόλου να μας πειράξουν».

Πολιτικό πρόβλημα και ποινικό αδίκημα η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ

«Δεν βάζουμε πλάτη σε κανέναν που κινείται έξω από τα όρια της λογικής» σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι η υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση, δε συνιστά μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά και ποινικό αδίκημα, για το οποίο φέρει ευθύνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το γνώριζε.

Υπάρχει ορατός κίνδυνος να χάσει η χώρα πολλά δισ. ευρώ, αν η Κυβέρνηση δεν επανορθώσει άμεσα πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι επίκειται συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, όπου θα ζητήσει ενημέρωση και εξηγήσεις.

«Σε αντίθεση με την πλήρη στασιμότητα που παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα, δεδομένης της όξυνσης της κρίσης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει απρόσκοπτα τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων που έχει σχεδιάσει, η χρηματοδότηση των οποίων παραμένει απροβλημάτιστη», συνέχισε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν μπορεί να πειράξει τα έργα της Περιφέρειας, «όσο και αν ανεπιτυχώς προσπαθούν με ιδιοτέλεια περιφερόμενοι λαοπλάνοι πολιτικοί να ενσπείρουν την αμφιβολία».

Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με 120 βουλευτές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων, δεν αποτελεί την πλειοψηφία, αλλά τη μειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί και να αυθαδιάζει» δήλωσε ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Περιμένουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης για το αναπτυξιακό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «γιατί οποιαδήποτε συμφωνία και αν φέρει στη χώρα, χωρίς ανασύσταση της οικονομίας δεν θα είναι βιώσιμη. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνο με δανεικά».

Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την ιδεολογική της προσέγγιση, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ώστε να προσεγγίσει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. «Ο κρατικισμός δεν μπορεί να υφίσταται σήμερα, αντίθετα χρειάζεται μικρότερο κράτος, το οποίο σημαίνει αναδιοργάνωση και ανασυγκρότησή του και όχι περισσότερες απολύσεις».

Και κατά της αντιπολίτευσης

Ο κ. Τατούλης όμως δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον της αντιπολίτευσης: «θα ήθελα να πω ότι και η αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση αυτή τη θεώρηση του μικρού κράτους δεν την έκανε ποτέ πραγματικότητα. Μικρότερο κράτος σημαίνει όχι απολύσεις, αλλά διαφορετικό οργανόγραμμα. Δεν δίνεται κανένα ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι στο τέλος τους. Αν είχε συγκροτηθεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, σήμερα πολύ λιγότερες θα κινδύνευαν με οριστικό λουκέτο. Το επαναφέραμε στη σημερινή κυβέρνηση και περιμένουμε απαντήσεις. Αυτές είναι καινοτόμες πολιτικές».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.