Αισιοδοξία Χαρίτση για το αποτέλεσμα των εκλογών

0

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου εμφανίστηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Μεσσηνίας και τέως υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, τονίζοντας ότι «ο λαός με την ψήφο του σε αυτές τις εκλογές θα δώσει την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια».

Ειδικότερα, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε: «Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έσπευσε να εντατικοποιήσει τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Ειδικά για τους τελευταίους, που σήκωσαν μεγάλα βάρη στην κρίση, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια και στη σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%. Τώρα μάλιστα που η οικονομία το επιτρέπει, μετά από αυτά που καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή για να γίνουν πράξη και να μην τεθούν σε διακινδύνευση περαιτέρω ελαφρύνσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει».

Μάλιστα είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία όχι μόνο δεν διαθέτει σαφές πρόγραμμα, αλλά φέρνει πίσω τα «αμαρτωλά ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού» – διευρύνει τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των μεσαίων στρωμάτων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 11%.

Ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, για εσκεμμένη απόκρυψη των προγραμματικών θέσεων και προθέσεων της ΝΔ, τονίζοντας: «Η ΝΔ υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις, αποσιωπώντας ότι το δημοσιονομικό κενό -άνω των 2 δις. ευρώ- που δημιουργείται από αυτές θα καλυφθεί από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα. Αλλά και όσα θετικά υπόσχεται τη μια μέρα ο κ. Μητσοτάκης, τα αναιρεί την επόμενη. Ενώ είχε υποσχεθεί μείωση φόρων από το 2019, τις τελευταίες ημέρες την πήγε στο τέλος της τετραετίας με πολλά ‘’αν’’. Η ΝΔ δεν αλλάζει. Με ακαθόριστες υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές, αλλά ισχυρές διαβεβαιώσεις λιτότητας, η ΝΔ παραμένει απολύτως αναξιόπιστη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση».

Ο υποψήφιος έκανε λόγο για μία συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από πολιτικά και μιντιακά κέντρα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας προκειμένου να πεισθεί ο κόσμος ότι χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας.

«Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να καταλάβουμε πως διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, το αν θα συνεχίσει την πορεία ανάταξης και επούλωσης των μνημονιακών πληγών ή αν θα ξαναμπεί σε περιπέτειες από το ίδιο πολιτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο π. υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Μεσσηνία, στέλνοντας σαφές μήνυμα για το δίλημμα των εκλογών στις 7 Ιουλίου.

  • Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ
μοιραστειτε το:

Comments are closed.