Ερώτηση στη Βουλή για αθρόες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

0

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη, συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με την έξαρση των ελληνοποιήσεων εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σχολιάζοντας το θέμα των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων, το Πολιτικό Γραφείο του κ. Χαρίτση σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σε όλη την Ελλάδα, οι παραγωγοί μας, γίνονται καθημερινά μάρτυρες σε “βαφτίσεις” αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών που κατακλύζουν την ελληνική αγορά ελληνοποιημένα, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε και στον νομό μας, με τις πρόσφατες καταγγελίες παραγωγών πατάτας και κηπευτικών που είχε ως αποτέλεσμα την μη απορρόφηση της παραγωγής, ιδίως της μεσσηνιακής πατάτας εξαιτίας της χαμηλής τιμής, λόγω των αθρόων εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων από τρίτες χώρες. 

Η τακτική αυτή από τη μεριά συγκεκριμένων εμπορικών συμφερόντων, που φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα γιγαντώνεται, πλήττει πρώτα και κύρια τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Η τακτική αυτή μετατρέπει τους αγρότες μας σε επαίτες απέναντι στους εμπόρους, εφόσον γίνεται η κύρια αιτία συμπίεσης των τιμών των ελληνικών προϊόντων και άρα η αιτία για την περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός όμως από τον παραγωγό, με την “ελληνοποίηση” αγροτικών προϊόντων συντελείται ποινικό αδίκημα, αυτό της εξαπάτησης και παραπλάνησης του καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει ότι αγοράζει ελληνικά αλλά εντέλει προμηθεύεται τα ελληνοποιημένα αγροτικά προϊόντα.

Η καθιέρωση αυτών των πρακτικών όμως, εγκυμονεί πιθανότατα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τους  καταναλωτές, αφού η χρήση μη εγκεκριμένων στην Ε.Ε γεωργικών φαρμάκων από τους παραγωγούς σε τρίτες χώρες είναι επιτρεπτή. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι ευθύνη της πολιτείας και των Υπουργείων με ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα των τροφίμων και της εμπορίας τους, η πάταξη αυτών των φαινομένων με ενδυνάμωση, συστηματικότητα, οργάνωση, και συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν μπορούμε να μην συσχετίσουμε πρόσφατες καταγγελίες της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ, για ιδιαίτερα έντονη στοχοποίηση των ελεγκτών που επιτελούν το έργο τους σε πολλές περιοχές της χώρας, με την παρατηρούμενη έξαρση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ  δίνει, εν μέσω πανδημίας, λάθος στίγμα και μήνυμα, με τα φαινόμενα εξυπηρέτησης ημετέρων και αισχροκέρδειας να κυριαρχούν σε όλους τους τομείς: της υγείας, της παιδείας, των επενδύσεων αλλά, ως φαίνεται, και στους επιτήδειους στον τομέα της αγροτοδιατροφής».

  • Δείτε εδώ την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοποίησητων αγροτικών προϊόντων.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.