«Αγιοβασιλιάτικος μποναμάς» 4 εκατ. €!

0

Ως «Αγιοβασίλης», έστω και ερχόμενος λίγο πρόωρα, βρέθηκε σήμερα Παρασκευή (18 Δεκεμβρίου 2015) στην Καλαμάτα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, φέρνοντας στο Δήμο «μποναμάδες» τεσσάρων περίπου εκατομμυρίων ευρώ!

Ο κ. Δέδες, ο οποίος επισκέφθηκε το Δημαρχείο, στις 10.30 το πρωί και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, παρουσία των Βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρου Κωνσταντινέα, Αντιδημάρχων, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και του Υπουργείου, γνωστοποίησε ότι ικανοποιούνται τα εξής αιτήματα του Δήμου:

  • Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, δεσμεύθηκε πίστωση ποσού 2.952.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναθεώρησης και του ΦΠΑ, για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου, στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας» και εγκρίθηκε η μεταβίβαση της ανωτέρω πίστωσης στο Δήμο Καλαμάτας. Ο Γ. Δέδες επέδωσε στον Π. Νίκα τη σχετική απόφαση.
  • Το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει με ποσόν 950.000 ευρώ περίπου την επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του masterplan του λιμένα Καλαμάτας, που θα οδηγήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, ώστε το λιμάνι της Καλαμάτας βαθμηδόν να κατακτήσει τη θέση που προβάλλεται από τη γεωστρατηγική του σημασία, όπως επεσήμανε ο κ. Δέδες. Ο Γεν. Γραμματέας ανέφερε πως στο σχεδιασμό ένταξης σημαντικών λιμανιών της χώρας στο «πακέτο Juncker» περιλαμβάνεται το λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία, που αφορά και στον τουρισμό και στις μεταφορές, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και του Ελλαδικού χώρου.

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε ακόμη στην έγκριση από τη Βουλή της αναθεώρησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του «Μορέα», που θα οδηγήσει στην αποπεράτωση του αυτοκινητοδρόμου το Σεπτέμβριο του 2016, του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης και του τμήματος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, στο οποίο περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του περιμετρικού Καλαμάτας, που αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αποπεράτωσης του περιμετρικού θα περιληφθεί η κατασκευή πλήρως λειτουργικών των κόμβων Καρέλια (με κατασκευή του συνδετήριου τμήματος με την οδό Αθηνών) και Λαιΐκων (δημιουργία σύνδεσης με τον περιφερειακό).

Επίσης, τόνισε πως με τη νέα σύμβαση ο «Μορέας» υποχρεούται να παραδώσει, με δωρεά, μέχρι τέλους του 2016 πλήρεις και ώριμες μελέτες εφαρμογής των οδικών τμημάτων Καλαμάτας – Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης και Καλού Νερού – Τσακώνας, προϋπολογιστικής αξίας 12,3 εκατ. ευρώ.

Ο Γεν. Γραμματέας Υποδομών, αναφέρθηκε και στις μειώσεις των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Σημειώνεται ότι με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των εισόδων της Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και επέδωσε στο Γεν. Γραμματέα αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας και βιβλίο για την Καλαμάτα κατά τα τέλη του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.