“Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τα αρχαία της Υπαπαντής”

0
ΟΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Δημοτική αρχή έχει κινήσει τις διαδικασίες για το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής, όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Μιχάλη Αντωνόπουλου και του Σταμάτη Μπεχράκη.

“Αποστείλαμε έγγραφο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας 16/9/2020 και ζητήσαμε τα στοιχεία του αρχείου που έδιναν τις σχετικές πληροφορίες για το θέμα και τοπογραφικό σκαρίφημα με τη θέση των αρχαιοτήτων προκειμένου να ταυτίσουμε τη θέση αυτή στη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση”, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: “Τα στοιχεία μας ήρθαν σήμερα, θα ια επεξεργαστεί η υπηρεσία, θα καλέσουμε τον κ. Αλμπάνη, όπως έχω ζητήσει και έχει δεχτεί, αλλά και τον προσωρινό ανάδοχο, ώστε να συζητήσουμε για τη μελέτη αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και σύντομα θα λάβουμε αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας”.

Σχετικά με τη σύμβαση Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής), για γεωφυσική διασκόπηση, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι “στην παρουσία φάση αναβλήθηκε, ώστε να προσδιοριστεί εκ νέου το φυσικό αντικείμενο της έρευνας σε θέσεις που θα προκύψουν, σε συνεννόηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και προφανώς έχουμε κατά νου και τον εντοπισμό των δικτύων”, όπως στην οδό Αναγνωσταρά, στο ιστορικό κέντρο κ.ά.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ολόκληρη η απάντηση του Δημάρχου είναι η εξής:

«Το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής εμείς το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία και όχι εν θερμώ. Το ‘χουμε πει και άλλη φορά και έτσι κάνουμε και σήμερα. Καταρχάς λοιπόν, να πω ότι ξεκινήσαμε. Από την αρχή ζήτησα άμεση ενημέρωση από την υπουργό, την καθ’ ύλην αρμόδια, για να γνωρίσουμε τα πραγματικά δεδομένα. Έχω ενημερώσει αρκετές φορές για την επιστολή και το περιεχόμενό της, αλλά και την απάντηση της υπουργού. Κινηθήκαμε παράλληλα συλλέγοντας απόψεις ειδικών, ενώ ως δημοτική αρχή επιλέξαμε το δρόμο της ενημέρωσης των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου μέσω της διαπαραταξιακής, παρουσία της κας Μηλίτση.

Συνεχίσαμε την επικοινωνία μας με αρμόδιους φορείς, λάβαμε έγγραφα από το υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αναφέρεται ότι κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της ανάδειξης των αρχαίων στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης της πλατείας.

Το είπαμε και την άλλη φορά, αυτό αφήνει περιθώρια. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, προκειμένου να γίνει γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας, ώστε να προσεγγίσουμε με ακρίβεια πού βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα. Άμεσα ετοιμάσαμε μνημόνιο συνεργασίας και προγραμματική, ώστε στις 16/9/2020 στην οικονομική επιτροπή θα είχε αυτή εγκριθεί και θα είχαμε υπογράψει και σήμερα 28/9/2020 θα ξεκινούσε η γεωφυσική διασκόπηση που θα μας έδινε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε. Όμως, μετά τα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις ανακοινώσεις της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων κας Μηλίτση, στις 14/9/2020, “παγώσαμε” την προγραμματική με το ΕΜΠ, Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, αποστείλαμε έγγραφο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας 16/9/2020 και ζητήσαμε τα στοιχεία του αρχείου που έδιναν τις σχετικές πληροφορίες για το θέμα και τοπογραφικό σκαρίφημα με τη θέση των αρχαιοτήτων προκειμένου να ταυτίσουμε τη θέση αυτή στη σημερινή υπάρχουσα κατάσταση. Τα στοιχεία μας ήρθαν σήμερα, θα ια επεξεργαστεί η υπηρεσία, θα καλέσουμε τον κ. Αλμπάνη, όπως έχω ζητήσει και έχει δεχτεί, αλλά και τον προσωρινό ανάδοχο, ώστε να συζητήσουμε για τη μελέτη αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και σύντομα θα λάβουμε αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Ό,τι έχουμε πει ισχύει με πράξεις όχι με λόγια.

Όσον αφορά την γεωφυσική διασκόπηση, όπως έχει προσδιοριστεί στην υπό σύναψη προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφορούσε το χώρο της πλατείας μετά τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στις τομές που είχαν διενεργηθεί στο παρελθόν επί της πλατείας δεν είχαν εντοπιστεί κατάλοιπα, είναι προφανές ότι η διασκόπηση στον χώρο αυτό, δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο συζητήσαμε. Άλλωστε, εσείς υποστηρίξατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν χρειάζεται η γεωφυσική διασκόπηση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, και μάλιστα κάποιοι αφήσατε και υπόνοιες αν το ΕΜΠ είναι η καλύτερη επιλογή. Και αυτά τα λέγατε πριν μιλήσω εγώ, οπότε συμφωνήσαμε στο τέλος και είπαμε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε. Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην παρουσία φάση αναβλήθηκε, ώστε να προσδιοριστεί εκ νέου το φυσικό αντικείμενο της έρευνας σε θέσεις που θα προκύψουν, σε συνεννόηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και προφανώς έχουμε κατά νου και τον εντοπισμό των δικτύων, όπως είχαμε πει.

Ξεκινάνε έργα πολύ σημαντικά στην Αναγνωσταρά, στο ιστορικό κέντρο, οπότε θα πρέπει να περάσουν από κει να δούμε τα δίκτυα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει από κάτω, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε, όπως στην Ιατροπούλου».

  • Δείτε στη συνέχεια το video με την απάντηση του Δημάρχου:
μοιραστειτε το:

Comments are closed.