Ένα χρυσό βραβείο για τις “ηχηρές” Sonorae

0
ΤΑ 41 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΕΨΑΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΙΝΕRKULTUR

Η χορωδία ομοίων φωνών SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που συμμετείχε στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας INTERKULTUR μαζί με 38 χορωδίες από 14 χώρες από όλο τον κόσμο, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία G2 – νεανικές χορωδίες ομοίων φωνών και απέσπασε το χρυσό βραβείο κατηγορίας VI.
Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να απονείμει και ένα ειδικό βραβείο στη μαέστρο της χορωδίας και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Κατερίνα Τσίτσα.

Ακολουθεί, αναλυτική παρουσίαση του σημαντικού για το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και για την πόλη γεγονότος, αλλά και της Χορωδίας Ομοίων Φωνών SONORAE, σε ανακοίνωση του Σχολείου:

Λίγα λόγια για τη Χορωδία Ομοίων Φωνών SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που έκανε περήφανη την πόλη μας, συμμετέχοντας με μεγάλη επιτυχία στο 3o Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας INTERKULTUR που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, μαζί με 38 χορωδίες από 14 χώρες.

Πότε Ιδρύθηκε

Η Χορωδία SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με υπεύθυνη για τη διδασκαλία και τη διεύθυνση την καθηγήτρια του σχολείου Κατερίνα Τσίτσα και τον καθηγητή και πιανίστα Γιάννη Σιψάκο στην πιανιστική συνοδεία. Είναι γυναικεία χορωδία που αποτελείται από μαθήτριες του Λυκείου. Τον Οκτώβριο του 2018 (ενόψει του διαγωνισμού) συμπεριλήφθηκε και ένας μικρός αριθμός επιλεγμένων μαθητριών από το γυμνάσιο.

Το Ρεπερτόριο της Sonorae

Το ρεπερτόριο της SONORAE ποικίλλει, καθώς η Χορωδία έχει ερμηνεύσει αναγεννησιακά, κλασικά, ισπανικά, αγγλικά, εβραϊκά, ελληνικά, μουσικά και σύγχρονα κομμάτια. Έχει επίσης συνεργαστεί με την ορχήστρα του σχολείου, με μικρότερα ενόργανα σύνολα, με σύνολο κρουστών, και με μοντέρνο σχήμα. Επιπλέον συμμετείχε στην 25η Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής το Σάββατο του Λαζάρου 2019 στον Ιερό ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, δίπλα στη βραβευμένη χορωδία Rosarte με μαέστρο την καταξιωμένη Ρόζη Μαστροσάββα.

Τα μέλη της χορωδίας

Οι μαθήτριες που αποτελούν τη Χορωδία SONORAE είναι οι εξής:Αγγελή Ζωή, Ασημακοπούλου Βανέσσα, Ασημακοπούλου Κλειώ, Βασιλειάδη Κυριακή, Βουγιουκλή Γαλήνη, Γεωργαντά Μαριάννα, Γκότση Πένυ, Δημητροπούλου Άννα-Μαρία, Καζάκου Ευτυχία, Κακλαμάνου Χαρά, Κακούρου Μαρία, Καράμπελα Αφροδίτη, Κάργα Εύα, Κάρτσωνα Κική, Κατσιρέα Σοφία, Κιούλου Κων/να, Κοντοράβδη Βασιλική, Κουδούνη Βασούλα, Κουμανάκου Ευρυδίκη, Κουτίβα Ηλιάνα, Κυριακουλάκου Βάλια, Κωνσταντινίδου Μελίντα, Μαράντου Σοφία, Μάρκοβα Μαρία, Μαυρίκη Δέσποινα, Μηλίτση Άλκηστη Μητσέα Ευτυχία, Μπαλίκου Άννα, Μπούζα Αφροδίτη, Νικολοπούλου Ευγενία, Πανταζή Ελένη Πετροπουλέα Μαριέτα, Πετροπούλου Βασιλίνα, Πιφέα Αφροδίτη, Πράσινου Σταυρούλα, Σκαφιδά Άννα, Σπηλιάδη Λυδία, Τριανταφυλλοπούλου Κων/να, Τσίρου Αγάπη, Τσίτουρα Λίνα, Τσότρα Μαρτασώ.

Η χορωδία ομοίων φωνών SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία G2 – νεανικές χορωδίες ομοίων φωνών και απέσπασε το χρυσό βραβείο κατηγορίας VI στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας INTERKULTUR

Τα κομμάτια με τα οποία διαγωνίστηκε η χορωδία

Η Χορωδία διαγωνίστηκε με τα εξής κομμάτια:

1. Days Of Beauty (με συνοδεία πιάνου)Ola Gjeilo
2. Στα νηολόγια του καιρού(a capella)Νίκος Τσότρας
(1η εκτέλεση)
3. Cantate domino (a capella) Rupert Lang
4. Duetto buffo di due gatti (με συνοδεία πιάνου)Gioacchino Rossini
(σκηνική δράση)

Στον τελικό παρουσίασε τα εξής κομμάτια:

1. Szello zug (a capella)Lajos Bardos
2. The word was god (a capella)Rosephanye Powell

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ:

Οι πρόβες

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας είναι ένα δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο, όπου, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, διδάσκονται και μαθήματα μουσικής. Έτσι, οι πρόβες του Συνόλου της Χορωδίας «SONORAE» πραγματοποιούνται μόνο μια φορά την εβδομάδα μέσα στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Προκειμένου, ωστόσο, να επιτευχθεί ένας τόσο υψηλός στόχος και προκειμένου να μπορέσουν οι μαθήτριες να ανταποκριθούν σε ένα θεσμό υψηλών απαιτήσεων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Interkultur, προσετίθεντο πρόβες και Σαββατοκύριακα ενώ τα κορίτσια αφιέρωσαν για το σκοπό αυτό και μέρος από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Η συμμετοχή και η διάκριση της sonorae στον διεθνή διαγωνισμό interkultur

Η Χορωδία στο διαγωνισμό της INTERKULTUR 2019 διαγωνίστηκε στην κατηγορία G2 – νεανικές χορωδίες ομοίων φωνών. Η διεθνής επιτροπή αποτελούνταν από τους Μαρία -Έμμα Μελιγκοπούλου (Ελλάδα) Μαίρη Κωνσταντινίδου (Ελλάδα), Luvien Posman (Βέλγιο), Külli Kiivet (Εσθονία), Baoping Ren (Κίνα). Βγήκε πρώτη στην κατηγορία της με βαθμό 26,09 και απέσπασε το χρυσό βραβείο κατηγορίας VI. Ο βαθμός ήταν ο 3ος υψηλότερος σε όλο το διαγωνισμό, στον δε τελικό ήταν η μόνη ελληνική χορωδία και η μόνη νεανική χορωδία που παρουσιάστηκε για το Μεγάλο Βραβείο!

Ειδικό βραβείο στην καθηγήτρια και μαέστρο Κατερίνα Τσίτσα

Eιδικό βραβείο στη μαέστρο της χορωδίας και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Κατερίνα Τσίτσα στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας INTERKULTUR

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να απονείμει και ένα ειδικό βραβείο στη μαέστρο της χορωδίας και καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Κατερίνα Τσίτσα «για την εξαιρετική και ενθαρρυντική δουλειά με νέους τραγουδιστές για την άριστη μουσική ανάπτυξη» (for the outstanding and motivating work with young singers for excellent musical development). Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό και για το λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύει την παιδαγωγική προσφορά της εκπαιδευτικού.

Συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

H SONORAE με βάση την επίδοσή της κρίθηκε κατάλληλη για τις ακόλουθες σημαντικές εκδηλώσεις της INTERKULTUR μέσα στα επόμενα 5 χρόνια: Παιχνίδια Παγκόσμιων Χορωδιών – Ο Διαγωνισμός Πρωταθλητών. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορωδιών – Ο Γύρος των Πρωταθλητών Μεγάλο βραβείο χορωδιακής μουσικής (The choir has qualified to perform at the following INTERKULTUR major Events within the next 5 years: World Choir Games–The Champions Competition; World Choir Championships–The Champions Round; Grand Prix of Choral Music)

Tι είπαν τα παιδιά για αυτή τους την εμπειρία

“Συναρπαστική εμπειρία!”… “η μουσική συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε άτομα που δεν περιμένουν ποτέ να ξανασυναντηθούν” … “γνωρίσαμε άτομα από όλο τον κόσμο με την ίδια τρέλα με εμάς για το τραγούδι!”… “συγκλονιστικές στιγμές”… “οι πιο υπέροχες 5 ημέρες!!!” … “ανεβαίνοντας στη σκηνή οι σκέψεις λιγοστεύουν και αρχίζει η μουσική …Ο χρόνος πάνω στη σκηνή λίγος αλλά το χειροκρότημα ατελείωτο… κατεβαίνουμε από τη σκηνή και το ενδιαφέρον ή η αγωνία για το αποτέλεσμα περιορίζεται ή εξαλείφεται γιατί τη θέση τους έχει πάρει η ικανοποίηση και η συγκίνηση που διαγράφεται στα βλέμματα όλης της ομάδας” … “μας σταματούν στο δρόμο και μας μιλάνε για τις γάτες!” … “άγχος και κούραση στις πολλές πρόβες, αλλά γέλια και δάκρυα χαράς μετά την παρουσίασή μας” … “Sonorae: μια λέξη, χίλιες εμπειρίες!!!

Ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου “SONORAE” σε όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Πιο συγκεκριμένα στον Δήμαρχο Καλαμάτας, τον πολιτιστικό οργανισμό Φάρις, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, στην καθηγήτρια μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ρόζα Πουλημένου, στην κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλάκη, λέκτορα στο Παν/μιο DUNDEE (U.K.), στην σοπράνο και καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Χριστίνα Γιαννακοπούλου, στην Άννα Μαρία Νταβουντιάν (ενδυμασίες).

Επίσης ευχαριστίες απευθύνει και στους: Ασφάλειες Κουρής – Σούπερ Μάρκετ Μουργής – ΑΛΑΓΟΝΙΑ (ξύλινα καταλύματα) – Αρτοποιία Φραγγέας – Βάνα Παναγιωτοπούλου (κοσμήματα) και τέλος στην Fame Dance Academy.

Στα 4 video που ακολουθούν υπάρχουν τα ισάριθμα κομμάτια που διαγωνίστηκε η Χορωδία ομοίων φωνών SONORAE του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:

μοιραστειτε το:

Comments are closed.