Ένα ακόμα βήμα για την πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου

0

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 ενέκρινε το αποτέλεσμα του μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «Ολοκλήρωση πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου, από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος» που κατακυρώθηκε στην Ικτίνος ΑΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 44,71%. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από δημοτικούς πόρους. Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «Ολοκλήρωση πεζοδρόμησης της οδού Ιατροπούλου από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος», την οποίαν υπήγαγε στο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα με προϋπολογισμό ένταξης 120.000 €. Η παρέμβαση έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000 € με το ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσόν θα καλυφθεί από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.

Ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί στην ανάπλαση της οδού Ιατροπούλου από τη Σιδηροδρομικού Σταθμού μέχρι τη Νέδοντος, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με την Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου. Προβλέπεται να γίνει πλακόστρωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αρχιτεκτονικό κάνναβο, υλικά και σχέδια, όπως στο υφιστάμενο πρώτο τμήμα της πεζοδρόμησης, διατηρώντας έτσι την ομοιομορφία για λόγους καθαρά αισθητικούς. Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργία χώρων πρασίνου, με την τοποθέτηση ψηλών δέντρων – αυτή τη φορά σε διάταξη εναλλάξ και «ζιγκ – ζαγκ» σε σχέση με τον άξονα του πεζόδρομου – και σε διαφορετική φιλοσοφία, σε σχέση με την γραμμική διάταξη, στην οποίαν έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δέντρα στο κέντρο του πεζόδρομου, στο πρώτο τμήμα της Ιατροπούλου.

Η πρόταση προβλέπει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών πλάτους 3,50 μέτρων, αλλά συγχρόνως επιτρέπει σε οχήματα κοινής ωφελείας και εκτάκτου ανάγκης να διέρχονται όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για την ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών θα κατασκευασθεί οδηγός όδευσης τυφλών.

Η πεζοδρόμηση της οδού Ιατροπούλου συνοδεύεται από την κατασκευή διαβάσεων πεζών στην αρχή και το τέλος της ανάπλασης (στις οδούς Νέδοντος και Σιδηροδρομικού Σταθμού) και στη συμβολή της με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη, καθώς και τη συναρμογή του πεζοδρόμου της Ιατροπούλου με την οδό Χρυσάνθου Παγώνη.

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Επιτροπή ενέκρινε την κατάρτιση όρων και σύνταξη διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων:

  • «Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου Αρφαρών». Το έργο είναι προϋπολογισμού 79.990,29 € με το ΦΠΑ και αποσκοπεί στην εγκατάσταση τεσσάρων ιστών φωτισμού, οι οποίοι θα φέρουν από δύο προβολείς έκαστος. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από Δημοτικούς Πόρους.
  • «Κατασκευή πεζογέφυρας στο ρέμα Ξερίλα», προϋπολογισμού 107.000 € με ΦΠΑ. Η γέφυρα θα κατασκευασθεί περίπου στο μέσον της αποστάσεως μεταξύ των δύο υφισταμένων γεφυρών, εκεί όπου βρισκόταν η πεζογέφυρα που κατέρρευσε λόγω πλημμύρας. Η νέα πεζογέφυρα θα διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων από τη μία όχθη του χειμάρρου προς την άλλη, γεφυρώνοντας άνοιγμα 13 μέτρων, θα έχει δε πλάτος 2 μέτρων. Πηγή χρηματοδότησης: ΣΑΤΑ.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.