Έλεγχοι για ρύπανση στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και στον ποταμό Άρι

0

Σε περιβαλλοντικούς ελέγχους, τόσο στη βιομηχανική ζώνη (ΒΙΠΕ) Μελιγαλά όσο και στον ποταμό Άρι και την ευρύτερη περιοχή της κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου ξεκίνησε χθες Δευτέρα (9/12/97) το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), με απόφαση και εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τρίτη (10/12/2019), στη 1 μετά το μεσημέρι, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι οι έλεγχοι άρχισαν αργά χθες το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα, ενώ ανέφερε πως κατά τους νυχτερινούς ελέγχους στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, υπήρξαν ευρήματα υγρών αποβλήτων στην περιοχή πυρηνελουργείου, τα οποία εκτείνονται μέχρι και τα γήπεδα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε πως «λήφθηκαν σχετικά δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο και ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεσή τους και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν. Συγκεκριμένα γινόταν άντληση σκουρόχρωμων υγρών από δύο πηγάδια που βρίσκονταν έξω από τη δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ». 

«Ήδη με έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης της ΒΙΠΕ Μελιγαλά για να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αρμοδιότητάς της», σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σήμερα το μικτό κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος έλαβε εκ νέου δείγματα από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά αλλά και από τον ποταμό Άρι και την ευρύτερη περιοχή».

Συνεχίζοντας ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «σε προηγούμενο έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/19, στον ποταμό Άρι, λάβαμε σήμερα τα αποτελέσματα, τα οποία βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Έχουν ληφθεί επί πλέον δείγματα, στις 2/12//19, από διάφορα σημεία του ποταμού Άρι και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε ότι «είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αρκεί να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη νομοθεσία, στο περιβάλλον και στην υγεία των συμπολιτών μας». Ακόμα διαβεβαίωσε πως «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση και προς πάσα κατεύθυνση και προς τα πυρηνελουργεία και προς τα ελαιοτριβεία», ενώ επισήμανε:

  • Για τα ελαιοτριβεία ότι «η λειτουργία τους πρέπει να ταυτίζεται με τους όρους αδειοδότησής τους».
  • Για τα πυρηνελουργεία ότι «εκτός από τους ελέγχους ρύπανσης από λιόζουμο (κατσίγαρος) θα συνεχίσουμε και σε ελέγχους απαερίων καμινάδων».

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε ότι «στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 2-12-19, εγκρίναμε την τροποποίηση του τεχνικού μας προγράμματος και εντάξαμε την εργασία: “Διεξαγωγή μετρήσεων εκπομπών αέριων και άλλων ρύπων από καμιναέρια στις καμινάδες πυρηνελουργείων ΠΕ Μεσσηνίας” και προχωράμε άμεσα σε μετρήσεις».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.