Η χορωδιακή εκδήλωση των «Allegri»

0

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ & ΦΥΣΗ «ΝΑΡΤΟΥΡΑ»

 

Με μια Κυριακή λουσμένη από το φως του ήλιου που αντανακλούσε πάνω στο γαλάζιο της θάλασσας, στο γκρίζο της μανιάτικης πέτρας και στο καταπράσινο, με πολύχρωμες πινελιές, τοπίο ενός ακόμα επίγειου παράδεισου του τόπου μας που ονομάζεται «Δυτική Μάνη», το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία, μια ακόμη δράση του, που πραγματοποιήθηκε στη Στούπα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η εμπειρία όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή του Σωματείου την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στις 11:30 το πρωί, σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη!

Το Διεθνές Μουσικό Χορωδιακό Σύνολο Allegri , υπό την διεύθυνση της μαέστρου Αγγελικής Λαζάρου, παρουσίασε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε κλασική και θρησκευτική μουσική από όλο τον κόσμο.

Τα  μουσικά κομμάτια του προγράμματος με τη σειρά που παρουσιάστηκαν, ήταν τα εξής:
1. Santa Maria Strela do Dia | Alfonso el Sabio
2. Δόξα στ’ ονομά Του | Zum Sanctus-Frantz Shubert
3. Otce Nash -Our Father -Πάτερ Ημών | Nikolai Kedrov
4. Tebe Poem | Dimitij Bortniansky
5. Look at the World | John Rutter
6. Dona Nobis Pacem
7. Da cosi dotta man | Giovanni Pierlougi da Palestrina
8. Swing the “Prelude” (From “Te Deum”) | Marc Antoinne Charpentier
9. Let there be peace on Earth|Miller & Jackson
10. Al Shlosha d’varim | music by Allan E. Naplan
11. Siyahamba | Zulu Traditional
12. Μήλο μου κόκκινο | Δημοτικό Νιγρίτας Σερρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση στηρίχθηκε εξολοκλήρου στην εθελοντική προσφορά και η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους!

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου υπήρχε έκθεση αγιογραφίας από ντόπιους καλλιτέχνες, και γενικότερα καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

nartoura allegri 2

Η εκδήλωση έκλεισε με μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη˙ Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Ραπτέας ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε τους χορωδούς και τη μαέστρο τους με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μάνης, το οποίο ερμήνευσε με το δικό του ιδιαίτερο εκφραστικά τρόπο και προέτρεψε τη μαέστρο Αγγελική Λαζάρου να εντάξει στο ρεπερτόριό τους και κάποια παλιά, μανιάτικα, παραδοσιακά τραγούδια, για την επόμενη φορά που θα έρθουν στα μέρη τους! Η υπόσχεση από μεριάς της στην προτροπή αυτή, ήταν αναμενόμενη!

Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» ευχαριστεί θερμά:
-Τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Ιωάννη Μαραμπέα για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου «Ν. Καζαντζάκης» στη Στούπα.
-Τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κουλουμπέρη που εκπροσώπησε τον δήμαρχο στην εκδήλωση, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
– Τα μέλη του πολυβραβευμένου, διεθνούς Χορωδιακού Συνόλου Allegri και της μαέστρου του Αγγελικής Λαζάρου, για την καταπληκτική μουσική εκδήλωση, πρωτόγνωρη για τα μέρη τους, και γεμάτη όμορφες εκπλήξεις.
Η εκδήλωση αυτή ήταν απόλυτα εμπνευσμένη -μουσικά και σκηνοθετικά-, με άρτια τεχνικά ερμηνείες, πρωτότυπες συνθέσεις (μία από αυτές μάλιστα, ακούστηκε για πρώτη φορά χθες, πανελλαδικά), άψογες εκτελέσεις γνωστών αλλά και σπάνιων μουσικών κομματιών, με μια όμορφη διάθεσή των χορωδών και της μαέστρου τους. Όσοι βρεθήκανε εκεί, γίνανε όλοι κοινωνοί της ικανότητάς τους για μοίρασμα όλων αυτών των συναισθημάτων που εξέπεμπαν μέσα από τα τραγούδια και τη μουσική τους, καθώς και την έκκλησή τους για αδελφοσύνη, ειρήνη, συμφιλίωση και αγάπη μεταξύ των λαών όλου του κόσμου, ήταν άλλωστε και τα κυρίαρχα συστατικά για την επιτυχία της εκδήλωσης. Η επεξήγηση και η μετάφραση όλων των κομματιών που παρουσιάσανε, διευκολύνανε ακόμα περισσότερο το κοινό, ώστε να διεισδύσει στο νόημα όλων όσων πρεσβεύανε με τη μουσική τους. Με όλους τους παραπάνω τρόπους, καταφέρανε να τους ενώσουν και να τους εντάξουν όλους, σε ένα κλίμα ψυχικής ευφορίας, κατάνυξης, χαράς και αλλεγγρίας. Απόλυτα συνεπείς δηλαδή στο όνομα της χορωδίας τους «Allegri»!!!
Τους ευχαριστεί επίσης πολύ και για τα όμορφα δώρα τους: Ένα cd της χορωδίας τους με τίτλο «Sacred and Secular Songs», καθώς και μια όμορφη κάρτα με αφιερώματα και υπογραφές τους. Το εξώφυλλο της κάρτας είχε μια θαλασσογραφία, έργο της πολυτάλαντης Penny Gower -χορωδός κι αυτή. Ευχαριστεί επίσης και τη χορωδό Βίκυ Αγοριανίτη, για την μετάφραση της ομιλίας της προέδρου του Σωμτείου Βασιλικής Κατέρη, πριν την έναρξη του προγράμματος!
– Τους καλλιτέχνες αγιογράφους που συμμετείχαν με έργα τους στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Ν. Καζαντζάκης και που διανθίσανε με τη συμμετοχή τους ως προς την ποικιλία, την εκδήλωση.
Συγκεκριμένα ευχαριστεί: Την δασκάλα αγιογραφίας του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Καλαμάτας, Μαρία Ρουκοσούγιεβα- Ζωγοπούλου, καθώς και τις μαθήτριές της Ιωάννα Κρέπαπα, Αγγελική Τζαβάρα, Κωνσταντίνα Κούβελα. Επίσης, την αγιογράφο από τη Στούπα, Βασιλική Χρυσικού.
– Τον ηλεκτρολόγο Κώστα Οικονομέα, για τον ηλεκτρολογική μέριμνα του χώρου.
– Τη Σοφία Μπεκίρη, για τον καθαρισμό της αίθουσας.
– Το Katerina’s Market του Σωτήρη Σαραντέα, που πάντα στηρίζει τις δράσεις μας με προθυμία.
– αλφαβητικά: Την Ποτούλα Δεληγιάννη, τη Μαρία Θωμέα, τη Βούλα Καπετανέα, τη Χρυσούλα Μαντζουνέα, την Εύη Μουστακέα, τη Ρούλα Μπεγιέτη, τη Σοφία Μπεκίρη, την Ανδρονίκη Παναγοπούλου, τη Βούλα Ραπτέα, την Ευθυμία Ραπτέα, και την Ελένη Τσιλιγονέα, για τα χειροποίητα εδέσματα που προσέφεραν για το μπουφέ, μετά την εκδήλωση, ολοκληρώνοντας έτσι τη φιλοξενία του Σωματείου στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
– Τον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή, για την προσφορά των υπέροχων πιστών αντιγράφων Κυκλαδικών Ειδωλίων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που φιλοτέχνησε σε μινιατούρες –και που μπορούν να φορεθούν και ως κοσμήματα-, θέτοντάς τα αφιλοκερδώς στη διάθεση του Σωματείου, με σκοπό την απόκτηση κάποιων στοιχειωδών, οικονομικών πόρων.
– Τη Μαρία Βαλαβάνη, για τις υπέροχες φωτογραφίες της και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της προσέγγιση.
– Όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά τους, μετουσιώνοντας τις στιγμές εκείνες με τη συμμετοχή σας, σε ένα υπέροχο μοίρασμα ΝΑΡΤΟΥΡΑ!

Τέλος, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» ευελπιστεί και εύχεται να ολοκληρωθούν σύντομα τα τα έργα ανακαίνισης του Πολιτιστικού Κέντρου «Ν. Καζαντζάκης» στη Στούπα (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) -πραγματικό κόσμημα για την περιοχή-, ώστε να μπορούνε όλοι να πραγματοποιούνε και να απολαμβάνουνε εκεί δράσεις, που προάγουν τον πολιτισμό του τόπου μας!

Μείνετε συντονισμένοι στις «Εκδηλώσεις» της σελίδας  nARTura και ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις του Σωματείου.

 

μοιραστειτε το:

Comments are closed.