Το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

0

Το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017, φέτος είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της

Στο Φεστιβάλ, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού -το οποίο ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου- θα μετάσχουν φέτος οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ενώ θα πραγματοποιηθούν ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάσθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2017, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Αθήνα.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία παραβρέθηκε εκ μέρους της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, που απουσίαζε στο εξωτερικό, τόνισε την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη χώρα και ότι η Υπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σύγχρονο πολιτισμό.

XOROS_23 B

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, που επίσης παρέστη στη συνέντευξη, δήλωσε:

«Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

Θα ήθελα να επισημάνω πως, για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.

Πέρα από το Φεστιβάλ, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, σε σχέση με τον πολιτισμό, είναι πολύ μεγάλες. Το προηγούμενο διάστημα, έχουμε προσπαθήσει αυτές τις πρωτοβουλίες να τις αναδείξουμε, γι” αυτό και πρόσφατα δεσμεύσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, για έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

Χθες μόλις, υπογράψαμε την ένταξη και τυπικά του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Ο πολιτισμός είναι από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και έτσι θα συνεχίσουμε».

XOROS 23 A

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Π. ΝΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, διότι «με τις παρεμβάσεις του, έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το 40% το διαθέτει η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος». Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της κυρίας Βλαζάκη, για την υποστήριξή του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας εγγυάται κάθε χρόνο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των Υπηρεσιών του για την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Επί των ημερών μου, έχουν γίνει τα μισά Φεστιβάλ από τα 23 και έχω αγωνιστεί ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ανέφερε, ακόμη, πως «η Δημοτική Σχολή Χορού πρόκειται σύντομα να μπει μέσα στο Μέγαρο Χορού, που της ανήκει ως χώρος».

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος είπε ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κατερίνα Κασιούμη, και ως Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού και ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο 2ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο, από τις 11 μέχρι τις 15 του μήνα. Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 15 χορωδίες από το εξωτερικό και πολλές ελληνικές και πως ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας θα είναι πιο λαμπρός από τον 1ο Διαγωνισμό, που διεξήχθη πριν δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Καλαμάτα άλλη μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση.

ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ 23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και ομάδες, με ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού, που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.

Το Συνοπτικό Πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.