Το όνομα του Α. Σαμαρά στο σκάνδαλο «Novartis»

0

ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ 2 πρ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ 8 πρ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Στο σκάνδαλο χρηματισμού από την φαρμακευτική πολυεθνική εταιρία «Novartis» φέρεται να εμπλέκονται δύο πρώην  Πρωθυπουργοί (Σαμαράς και Πικραμένος) και οκτώ πρώην υπουργοί (Γιαννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης), όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας που αφορά το σκάνδαλο της «Novartis» στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, επειδή οι οκτώ πρώην υπουργοί και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από την φαρμακευτική πολυεθνική εταιρία, η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αλλά και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, αδίκημα που δεν παραγράφεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εισαγγελική έρευνα  κόλλησε σε οκτώ πρώην υπουργούς και τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμένο και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος θα διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, που φέρεται να εμπλέκονται, κατείχαν υπουργικό θώκο από το 2006 έως τις αρχές του 2015. Έτσι, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά τους οκτώ πρώην υπουργούς.

Εκτός των προαναφερομένων πολιτικών προσώπων, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή  της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η δίωξη αφορά στην κατηγορία της δωροδοκίας και έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «NOVARTIS»

Το ειδησεογραφικό site «The PressProject» περιγράφει ως εξής το ιστορικό της υπόθεσης «Novartis»:

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπων σχετιζόμενων με την υπό διερεύνηση υπόθεση υπερτιμολογήσεων φαρμάκων της Novartis.

Η ΚΕΦΟΜΕΠ προχώρησε τότε στο άνοιγμα λογαριασμών 20 κρατικών αξιωματούχων που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και Διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων. Παράλληλα, προέβη στο άνοιγμα λογαριασμών της εταιρίας και τον θυγατρικών της, αλλά και στο άνοιγμα λογαριασμών 30 μεγαλοστελεχών της εταιρείας που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε έφοδος της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας Novartis. Διεξήγαγαν έρευνα για πέντε ώρες. Τα στελέχη της Εισαγγελίας σήκωσαν υπολογιστές και πήραν έγγραφα, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν αντικαταστήσει τους παλιούς υπολογιστές με άλλους καινούριους. Όπως ανέφεραν τότε πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης οι εισαγγελείς έδωσαν κλήσεις για απολογία σε όλα τα ανώτατα στελέχη της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας διευθύνουσας συμβούλου.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.