«Το Τάβλι» με Φ. Σοφιανό & Π. Μιχαηλίδη

0

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Το Τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας ως παραγωγή του για το καλοκαίρι 2018. Τους δύο ήρωες του έργου θα ερμηνεύσουν, ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου και θα παίζεται τουλάχιστον επί δύο μήνες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα Πέμπτη (7 Ιουνίου 2018), ο Πέρης Μιχαηλίδης επεσήμανε, ότι το έργο «θα δώσει την εύθυμη πλευρά που χρειάζεται αυτή η εποχή», εκφράζοντας τη συγκίνησή του διότι επιστρέφει στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιασθεί όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε κωμοπόλεις και χωριά της Μεσσηνίας.

Η Πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη γνωστοποίησε ότι έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση παραστάσεων, πέραν του Δήμου Καλαμάτας, στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, ενώ υπάρχει επικοινωνία με το Δήμο Τριφυλίας και η διαδικασία προγραμματισμού δεν έχει κλείσει ακόμη.

Ο Φίλιππος Σοφιανός, που πρότεινε το ανέβασμα αυτού του έργου στο Δήμαρχο και την Πρόεδρο της ΚΕ «Φάρις», ανέφερε ότι θεωρεί τιμή του αφενός να παίζει στο Θέατρο της πόλης που γεννήθηκε και αφετέρου το γεγονός πως έγινε αποδεκτή η πρότασή του για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Προσέθεσε δε ότι η χειμωνιάτικη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ «Ο Φιάκας» θα παρουσιασθεί για τελευταία φορά στο Κάστρο Καλαμάτας, στις 27, 28 και 29 Ιουλίου 2018.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι κ. Σοφιανός και Μιχαηλίδης, άνθρωποι με πολύχρονη προσφορά στο θέατρο, αποτελούν την εγγύηση πως η καλοκαιρινή παράσταση, που θα απλωθεί σε όλη τη Μεσσηνία. Προσέθεσε δε, ότι «πρέπει να είμαστε δίπλα στο επαγγελματικό θέατρο, δίπλα στο ΔΗΠΕΘΕΚ, αν θέλουμε να μακροημερεύσει και να είναι οδηγός της θεατρικής τέχνης στην περιοχή μας» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην παράσταση.

«ΤΟ ΤΑΒΛΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ

Το έργο του Κεχαΐδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1972 μαζί με το έργο «Η Βέρα», σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν και είναι το κλασικό δίπτυχο που καθόρισε το νεοελληνικό θέατρο. Το έργο λατρεύεται και συγκινεί μέχρι και σήμερα τους ηθοποιούς που το παρουσιάζουν και το κοινό.

Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, με αφορμή αυτό το έργο, έγραψε τα εξής: «Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νεοελληνικό θέατρο, πρέπει να ξεκινήσουμε από ΄κεί που έφτασε ο Κεχαΐδης».

Η ιστορία είναι απλή. Δύο μεσήλικες, αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας, προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή.

Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι, με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία, αναγνωρίσιμα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια.

Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος, τρέφοντας μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο, ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο», που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση.

Ένα έργο με αναφορές στη σημερινή Ελλάδα και πάντα επίκαιρο.

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης

Παίζουν:

  • Κόλιας: Φίλιππος Σοφιανός
  • Φώντας: Πέρης Μιχαηλίδης
μοιραστειτε το:

Comments are closed.