128 ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
«Οι Φωνές Μέσα από τα Κτήρια», μια πολυεπίπεδη εργασία ανάδειξης και προστασίας των κτηρίων της Καλαμάτας και διάσωσης αρχειακού υλικού, προσωπικών φωτογραφιών, μαρτυριών και καταθέσεων κοινωνικής και λαϊκής ιστορίας, παρουσιάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, σήμερα Τετάρτη (18/4/18), Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποβλέποντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάδειξη και προστασία μνημείων και ιστορικών τοποθεσιών.
Η παρουσίαση έγινε από τον Βασίλη Πουλόπουλο (“Ο Σπόρος”), τον Βασίλη Παπαευσταθίου (“Εύ-τόπος”) και τον Νίκο Ηλίόπουλο από τη “Φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας”.
Όπως σημειώθηκε «το έργο “Οι Φωνές Μέσα από τα Κτήρια” αναπτύσσεται υπό το πλέγμα του “Καλαμάτα 2030”, μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει μεν στο μέλλον, θέλει όμως πρώτα να προσκαλέσει τους πολίτες να μάθουν, να εξοικειωθούν και να αγαπήσουν το παρελθόν του τόπου μας, τους ανθρώπους, τα κτήρια, και την ιστορία τους».
Μια μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα με 128 αξιόλογα κτήρια της πόλης, διατηρητέα και σύγχρονα, αναπτύσσεται στην ιστοσελίδα: http://buildings.kalamata2030.gr, μαζί με αρχιτεκτονικές περιγραφές, σχέδια, φωτογραφίες και λαϊκά αφηγήσεις, στοχεύοντας στην διάσωση της τοπικής ιστορίας και στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Κυρίως στην μετάδοση της γνώσης για τις νεότερες γενιές και τους μελλοντικούς ερευνητές.
Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών προβολών των κτηρίων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο πρώτος τρόπος παρουσιάζεται κατά την είσοδο στην πλατφόρμα και είναι η προβολή σε χάρτη όλων των κτηρίων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και ο δεύτερος είναι η παρουσίαση των κτηρίων εντός αρχιτεκτονικών κατηγοριών.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για προβολή θεματικών διαδρομών που σχετίζονται με κτήρια, ενώ ήδη φιλοξενούνται τρείς διαδρομές (Αναδρομή στα Παλιά Δημαρχεία, Πάμε Βόλτα στα προκλασικιστικά κτήρια και Στα Ίχνη της Βιομηχανικής Καλαμάτας)
Κατά την προβολή ενός κτηρίου υπάρχει η δυνατότητα προβολής φωτογραφιών από το κτήριο, προβολή λεπτομερειών σχετικά με το κτήριο αλλά και προβολή κοινωνικών ιστοριών σχετιζόμενων με τα κτήρια.
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πλατφόρμας, που αποτελεί και καινοτόμο στοιχείο αυτής, είναι η δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας να αποστείλει τις δικές του φωτογραφίες που απεικονίζουν το κτήριο μέσα στο χρόνο αλλά και να μεταφέρει καταγράφοντας τις δικές του προσωπικές μνήμες για την κοινωνική ιστορία του κτηρίου.
“Ως εκ τούτου πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να εισέλθει στην πλατφόρμα και να μας μεταφέρει τα δικά του προσωπικά στοιχεία συνδιαμορφώνοντας την κοινωνική ιστορία του κάθε κτηρίου”, τονίστηκε στη συνέντευξη και έγινε ανοιχτή πρόσκληση: “Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα για να μας αποστέλλετε απ’ ευθείας πληροφορίες αλλά παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να μας στέλνετε στοιχεία στο email: [email protected] και στο τηλέφωνο: 27210 98795 – Ο Σπόρος, Αριστομένους 51, Καλαμάτα, ή να επικοινωνήσει με όποια από τις συμμετέχουσες ομάδες.
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι:
- Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, Msc, Phd, Συν-ιδρυτής “Ο Σπόρος” Μετα-διδάκτορας ερευνητής “ΓΑΒ LAB”
- Βασίλης Παπαευσταθίου, Πολιτικός Μηχανικός, MSC Αρχιτεκτονικής – Πολεοδομίας ΕΜΠ, Συν-ιδρυτής “Εύ-τόπος” / Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας
- Ηλίας Καλφακάκος, Οικονομολόγος, Συν-ιδρυτής “Ο Σπόρος”
- Αιμίλιος Κουράφας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
- Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Λογιστής – Σύμβουλος Επενδυτικών Σχέδιων – Εκπαιδευτής Ενηλίκων
- Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, Ομάδα “Πάμε Βόλτα”
Συμβουλευτικό έργο: Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Επιστημονική συμβολή: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δ.Π.Α. στην Καλαμάτα, Γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία και Διαχείριση του Πολιτισμού
Γραφιστική υποστήριξη: Άρις Κορομηλάς, Ιδ. Υπάλληλός, Μέλος στο “Πολιτιστικός Αντίλογος”
Φωτογραφική αποτύπωση: “Φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας”
Φορείς υλοποίησης:
- “Καλαμάτα 2030”
- “Ομαδα Πάμε Βόλτα”
- “Σπόρος”
- “Ευ-τόπος”
- “Φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας”