Ταξί, Πυρηνελαιουργεία και λατομεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

0

Δύο ερωτήσεις της μείζονος μειοψηφίας («Πελοπόννησος Πρώτα»), οι οποίες θα αναπτυχθούν από τον επικεφαλής της Νίκο Πατσαρίνο, αμέσως μετά την επικύρωση των πρακτικών, θα συζητηθούν κατά την αυριανή (Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα για τη διαδικασία ενεργοποίησης δεύτερου λατομείου στην Λεύκη Γαργαλιάνων.

Οι ερωτήσεις που θα αναπτύξει ο κ. Πατσαρίνος έχουν ως θέματα:

  • “Ο τρόπος λειτουργίας των ταξί στο αεροδρόμιο Καλαμάτας”.
  • “Συνεχίζεται η αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής για τα πυρηνελαιουργεία”.

Εξάλλου, 10ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης είναι ένα ακόμα ένα θέμα που αφορά την Μεσσηνία. Πρόκειται για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αναγκαιότητα επανεξέτασης καθορισμένης λατομικής περιοχής στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Τέλος, 20ο θέμα είναι η αντικατάσταση μελών Επιτροπών Παρακολούθησης σε Προγραμματικές Συμβάσεις έργων της ΠΕ Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΑΛΛΑ…

‘Όσον αφορά στο θέμα των λατομικών ζωνών, στη θέση “Τσούκα” της Τ.Κ. Λευκής της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, υπάρχει λατομική περιοχή συνολικής έκτασης 339 περίπου στρεμμάτων, η οποία έχει χωριστεί σε δύο ατομικούς χώρους και έκτασης 162 στρεμμάτων και 167 στρεμμάτων αντίστοιχα.

Η Α’ λατομική περιοχή έχει ενεργοποιηθεί με τη μίσθωση του λατομικού χώρου από το έτος 1999, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την Β’ Λατομική περιοχή της Λεύκης.

Η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έγγραφό της (30/3/18) προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει ότι με την από 01 02 2018 αίτηση της εταιρείας “Άστριος Λίθος ΕΕ” στην υπηρεσία μας και με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΤΕ 37632/ 21.2.18, δηλώνεται το ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου Β’ της Λατομικής Περιοχής στη θέση “Τσούκα” της Τοπικής Κοινότητας Λευκής, έκτασης 167 στρεμμάτων».

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι “παρατηρήσαμε στον ως λατομικό χώρο να υπάρχουν αγροτεμάχια με συστοιχίες πιθανότατα ελαιοδένδρων. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να τεθούν υπόψη και να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή καθορισμού λατομικών περιοχών προκειμένου η υπηρεσία μας να είναι σε θέση να δημοπρατήσει τον ως άνω λατομικό χώρο Β’ της λατομικής περιοχής στη θέση Τσούκα της Τοπικής Κοινότητας Λευκής”.

Προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (23/4/18), “ζητείται αιτιολογημένη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αναγκαιότητα επανεξέτασης καθορισμένης λατομικής περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα  Μεσσηνίας”.

Ειδικότερα στο σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη αναφέρεται ότι “προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών Μεσσηνίας, η οποία θα κληθεί να επανεξετάσει τόσο την εν λόγω λατομική περιοχή όσο και άλλες λατομικές περιοχές στις οποίες θα διαπιστωθούν ανάλογα θέματα κατά την ενεργοποίησή τους και να εισηγηθεί αρμοδίως στον περιφερειάρχη με ειδικώς συντασσόμενη έκθεσή της θα πρέπει σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις να υποβληθεί αίτημα από τον περιφερειάρχη για την έκδοση της προβλεπόμενης εγκριτικής απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και, για το λόγο αυτό ζητείται η αιτιολογημένη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.