Συνάντηση για το θεαθήναι με Δ. Βίτσα

0

ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» ΤΗς ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τις αμυδρές ελπίδες για τη συνέχιση της ύπαρξης και της λειτουργίας του Στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, επιχειρεί να εξαντλήσει ο Δήμος Καλαμάτας, μετά την ειλημμένη -όπως όλα δείχνουν- απόφαση «αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών» και «την παρουσίαση να γίνεται απευθείας στις Μονάδες εκστρατείας», αρχής γενομένης από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).

Όπως δείχνει η κατάσταση όμως, μάλλον θα αποδειχθούν φρούδες, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της σημερινής επίσκεψης φορέων της Λακωνίας στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα για το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων νεοσυλλέκτων (ΚΕΕΜ) στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο site «lakonikos.gr», «oπως αναφέρθηκε από τον κ. Βίτσα, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της αναδιάρθρωση της δομής του Στρατού Ξηράς, το ΥΠΕΘΑ έχει αποφασίσει την κατάργηση όλων των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων της χώρας και την αντικατάστασή τους από τα Σημεία Υποδοχής». (Διαβάστε εδώ).

Όπως αναφέρει εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αθ. Δαβάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού, παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να καταργήσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που λειτουργεί εντός του ΚΕΕΜ Σπάρτης, κάτι άλλωστε που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένος, συνεχώς μου επαναλάμβανε στις διαδοχικές κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις ένα χρόνο τώρα». (Διαβάστε εδώ από το «lakonikos.gr», ολόκληρη την ανακοίνωση του κ. Δαβάκη).

Είναι μάλλον αδύνατον να κλείσουν την πόρτα στους Λάκωνες και να κάνουν αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, καθ” ότι στην ουσία η απόφαση κατάργησης των Κέντρων Νεοσυλλέκτων Οπλιτών είναι δεδομένη και οι συναντήσεις γίνονται για να απορροφηθούν όσο γίνεται οι όποιες αντιδράσεις. Όταν μάλιστα στην Καλαμάτα θα δοθεί ως αντιστάθμισμα η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, όπως κατ” επανάληψη έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας -σε συνέχεια σχετικού αιτήματός του- θα έχει συνάντηση αύριο Πέμπτης (15 Φεβρουαρίου 2018) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα σχετικά με τη λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα. Η συνάντηση -που έκλεισε την προηγούμενη Παρασκευή (9 Φεβρουαρίου 2018)- θα γίνει στις 11 το πρωί στο γραφείο του κ. Βίτσα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι όποιες ελπίδες δόθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Αθ. Δαβάκη (για το ΚΕ Μεταφορών), σημείωσε πως η όλη υπόθεση της αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών «μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις».

Όπως αναφέρει ο υπουργός, σχετικά «με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του Σ.Ξ στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις».

Ο Δήμος Καλαμάτας με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε ανακοινώσει, ότι «στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνεται ότι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των στρατοπέδων όπου τώρα εδρεύουν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, όπως το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, δεν υπάρχουν. Ο σχετικός σχεδιασμός εκκρεμεί, επομένως υπάρχει ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, κάτι που θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες».

Ο Δήμαρχος έχει ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για να επιδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα και θα του αναπτύξει σχετική επιχειρηματολογία.

Προηγουμένως, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στη συνεδρίασή του της Πέμπτης 25/01/2018 αποφάσισε Να αποστείλει και πάλι αρμοδίως επικαιροποιημένο, ψήφισμα που είχε εκδώσει το 2015 και το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα. Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να επισκεφθεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα.

Ένα ερώτημα πάντως είναι γιατί να χειρίζεται αποκλειστικά αυτήν την προσπάθεια ο κ. Νίκας και να μην υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, όπως στην αντίστοιχη της Λακωνίας. Άλλωστε, υπάρχει προηγούμενο στην Καλαμάτα, όπου στις 10 Μαρτίου του 2017, υπήρξε για τον ίδιο λόγο ψήφισμα φορέων της πόλης (Δείτε εδώ).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.