Συγγραφέας στο 17ο Δημοτικό Καλαμάτας

0

Η ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στα πλαίσιο των δράσεων της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, θα το επισκεφτεί η συγγραφέας Στέλλα Αρβανίτη, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, που είναι μια ακόμα ημέρα αφιέρωμα στο βιβλίο σε παγκόσμια κλίμακα.

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Η Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται στην Ελλάδα από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις με άξονα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

17o dhm sxoleio

“Εμείς πιστοί θαυμαστές του βιβλίου κάνουμε μια παρόμοια δράση στο σχολείο μας προσπαθώντας να μυήσουμε και τους μαθητές μας σε αυτή την Ιδεολογία, της αγάπης για το βιβλίο και της φιλαναγνωσίας”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στην οποία προστίθεται: “Στην βιβλιοπαρουσίαση έχουν προσκληθεί τα γειτονικά Νηπιαγωγεία προκειμένου να συνεργαστούμε στην διαδικασία ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό από την ερχόμενη σχολική χρονιά”.

arvaniti stΗ Στέλλα Αρβανίτη γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδος Ευβοίας. Σπούδασε Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας ένα μέρος των σπουδών της στον Καναδά και στην Μπολόνια της Ιταλίας, ενώ παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Διπλωματούχων Ξεναγών του ΕΟΤ.

Από το δημοτικό έγραφε διηγήματα, ποιήματα, παραμύθια, στίχους, θεατρικά και σκετς. Στην Γ΄ Γυμνασίου πήρε έπαινο σε πανελλήνιο διαγωνισμό, στην ποίηση και την πεζογραφία («Ο ΦΙΛΩΝ»). Τον Φεβρουάριο του 2012 το παραμύθι της «Το κυπαρίσσι που έγερνε» πήρε έπαινο από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χρυσαλλίδα. Το 2014 το παραμύθι «Η ιστορία ενός μικρού ονείρου» πήρε το Γ΄ Βραβείο σε διαγωνισμό παραμυθιού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το παραμύθι πάντα έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά της καθώς το έχει εντάξει στις ξεναγήσεις των ελληνικών αλλά και ξένων σχολείων (ελληνικοί μύθοι, συμβολισμοί, θρύλοι και παραδόσεις). Από το 1996 εργάζεται ως διπλωματούχος ξεναγός σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και κατά καιρούς ως εκπαιδεύτρια στα ΚΕΚ.

Γνωρίστε καλύτερα εδώ τη Στέλλα Αρβανίτη, ενώ παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τα τρία βιβλία της:

“Το Κυπαρίσσι που έγερνε” (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χρυσαλίδα), βραβεύτηκε ως παιδική νουβέλα στον 30ο Διαγωνισμό Λόγου και Τέχνης «Σικελιανά 2014».

Πρόκειται για ένα γλυκό παιδικό ανάγνωσμα, που πλημμυρίζει από άρωμα αλλοτινών χρόνων, καθώς αφηγείται μια ιστορία, που θα μπορούσε να προέρχεται από το χωριό του καθενός μας, σε μια ελληνική ύπαιθρο παραδοσιακή, ανέγγιχτη, αγνή. Γι’ αυτό μας είναι τόσο οικείο. Το μήνυμα του είναι αισιόδοξο, ειδικά μέσα στη φοβερή κρίση που περνάμε. Ένα μήνυμα αγάπης, ελπίδας και πίστης για μικρούς και μεγάλους.

“Η ιστορία ενός μικρού ονείρου, Καρίμ” (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος), απέσπασε το Γ βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2014).

Τι χρώμα έχουν τα όνειρα των παιδιών; Τι ονειρεύονται όταν κλείνουν τα μάτια τους το βράδυ; Ονειρεύονται σε εποχές κρίσης; Εκείνα που ήρθαν από άλλες χώρες, κυνηγημένα από τον πόλεμο ή την πείνα έχουν κι αυτά το δικαίωμα να ονειρεύονται όπως τα παιδιά όλου του κόσμου.

“Τα δάκρυα της ζωής” είναι ένα τρυφερό παραμύθι για τρεις αδελφές ψυχές, τρεις πεταλούδες που ξεκινούν το ταξίδι της ζωής και της ενηλικίωσης μέσα στο δάσος, με τους κινδύνους και τις περιπέτειες που καραδοκούν. Θα τα καταφέρουν να μάθουν τι σημαίνει αγάπη, φιλία, σεβασμός και πώς μπορεί να συνεχίσει κάποιος να πετάει ακόμα κι αν χάσει το φτερό του;

  • Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο blog του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας
μοιραστειτε το:

Comments are closed.