Στη «Βραχοπαναγίτσα» και στο κάστρο του Μίλα

0

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών «Ευκλής» διοργανώνει για την Κυριακή (7 Μαΐου 2017) επίσκεψη στο εκκλησάκι της Βραχοπαναγίτσας συνδυάζοντας πεζοπορία έως το Κάστρο του Μίλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην επιστροφή θα κάνουμε πικ-νικ στην Βραχοπαναγίτσα, με »καλούδια» που θα φέρουμε από το σπίτι. Αναψυκτικά, μπύρες και κρασί έχουν περισσέψει από το Κυριακάτικο μπάρμεκιου του Συλλόγου μας και θα τα φέρουμε μαζί μας».

Όσοι ενδιαφέρονται, για να εξασφαλιστούν οι θεσεις με Ι.Χ., θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους:

  • Πληροφορίες: Ανάργυρος Βλάχος (6947320585)
  • Ελένη Οικονομοπούλου (6974252234)

Η πεζοπορία εύκολη και βατή, για όλη την οικογένεια.

Η Βραχοπαναγίτσα

vraxopanagitsa 1

Το εσωτερικό της Βραχοπαναΐτσας

Η Βραχο-Παναΐτσα, βρίσκεται 500 μ. κάτω και βόρεια του φράγκικου κάστρου Μίλα σκαρφαλωμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ξάστερου (Λευκασία) μέσα σε ένα θαυμάσιο τοπίο από πλούσια βλάστηση με πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και κυπαρίσσια, λίμνες και νερόμυλους.

Λένε, πως η βραχώδης από πωρί όχθη του ποταμού, με περίεργα σχέδια και σταλακτίτες, σχηματίστηκε, χιλιάδες τώρα χρόνια, από τα άφθονα νερά της «Ξερόβρυσης». Στο βράχο αυτό έχει σχηματισθεί μια μικρή φυσική σπηλιά με σταλακτίτες που έχουν καταστραφεί κατά τη διαμόρφωσή της σε ναό.

  • Πληροφορίες για τη Βραχοπαναγίτσα από τον ιστότοπο της Οιχαλίας MEROPITOPIK  (εδώ), όπου γεωγραφικά ανήκει η περιοχή
Ο Ξάστερος (Λευκασία) ποταμός

Ο Ξάστερος (Λευκασία) ποταμός

Το κάστρο του Μίλα.

Το Κάστρο του Μίλα είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό χτισμένο βόρεια από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Απέχει 7 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά και είναι σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του μεσσηνιακού κάμπου στα βόρεια.

Το κάστρο εντάσσεται σε μια σειρά μικρότερων κάστρων που χτίστηκαν σε σημαντικές θέσεις για τον έλεγχο των μεσαιωνικών οδών ή την επιβεβαίωση της τοπικής εξουσίας των Φράγκων φεουδαρχών.

Έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μορέως, που με ορμητήριο το αρκαδικό κάστρο του Γαρδικίου εξαπέλυαν επιθέσεις στον μεσσηνιακό κάμπο.

  • Πληροφορίες για το κάστρο του Μίλα εδώ

Το ραντεβού είναι στα γραφεία του Συλλόγου στις 8:30 π.μ. τέρμα Αριστομένους (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Το κόστος είναι 5 ευρώ βενζίνη και 2 ευρώ (μέλη) ή 5 ευρώ (μη μέλη Συλλόγου).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.