Στην Καλαμάτα οι μετανάστες από την Κορώνη

0

Στην Καλαμάτα κατέληξαν (για μια ακόμη φορά) οι 41 μετανάστες που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε αγροτόσπιτο στην περιοχή «Τσαπί» στην Κορώνη. Αφού το πρώτο βράδυ διανυκτέρευσαν με φροντίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε δημοτικό κτήριο της Κορώνης, χθες Τρίτη, μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα. Αρχικά τους πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και στη συνέχεια, το βράδυ διανυκτέρευσαν στο κτήριο που βρίσκεται νοτίως του νέου Δημαρχείου, στην παλιά Νοσηλευτική Σχολή.

Το γεγονός σχολίασε σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους για το θέμα των μεταναστών τόνισε πώς ό,τι συμβαίνει στη νότια Πελοπόννησο, κατά ένα περίεργο τρόπο φτάνει στην Καλαμάτα». Μάλιστα προθυμοποιήθηκε να υποδείξει τα «πάρα πολλά» διαθέσιμα κτήρια για τη φιλοξενία των μεταναστών που υπάρχουν στη διαδρομή μέχρι την Καλαμάτα. Επεσήμανε δε, ότι ο Δήμος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα αν παρουσιάσουν αύξηση και ζήτησε επιμερισμό των βαρών.

Ακόμα ο κ. Νίκας είπε πως η Δημοτική Αρχή θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι δεν θα εκμεταλλευτεί τη δυστυχία των μεταναστών, καθώς, όπως είπε «αυτό είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε ηθική», ενώ για μία ακόμη φορά στάθηκε «στην ελλιπή συμπαράσταση του κράτους», αποδίδοντας εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία )και προσωπικά στον Αστυνομικό Διευθυντή Π. Πούπουζα) για τη στάση της στο θέμα.

Η δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα

«Χθες βράδυ αντιμετωπίσαμε μία δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε ο Δήμος Καλαμάτας να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει 41 μετανάστες. Ό,τι συμβαίνει στη νότια Πελοπόννησο, κατά ένα περίεργο τρόπο – αναφέρομαι στο θέμα των μεταναστών – φτάνει στην Καλαμάτα. Το αντιμετωπίσαμε όπως μπορούσαμε, σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Οι 41 μετανάστες βρίσκονται εδώ δίπλα μας, σε έναν αξιοπρεπή χώρο, στην πρώην Σχολή Νοσοκόμων, που έχει παραχωρηθεί από το Κράτος στο Δήμο Καλαμάτας για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ.

Φυσικά, η κατασκήνωση δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, διότι έχει γίνει απολύμανση – είναι κλειστοί οι χώροι – και οι κουβέρτες που είχαν χρησιμοποιηθεί, δωρήθηκαν στην Αστυνομία. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για την υποδοχή των κατασκηνωτών.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία και τον κ. Πούπουζα, το Διευθυντή της, για τις μεγάλες προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν και σε αυτόν τον τομέα, με την ελλιπή συμπαράσταση του Κράτους.

Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ποτέ δε θα εκμεταλλευτούμε ως Δήμος τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία των μεταναστών, για να προβληθούμε. Είναι κάτι που είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε ηθική.

Ο Δήμος Καλαμάτας, δηλαδή οι δημότες της Καλαμάτας, θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει, από το Δημοτικό Προϋπολογισμό, ώστε αυτοί οι δύστυχοι άνθρωποι να αισθάνονται ότι τους αντιμετωπίζουμε με την αξιοπρέπεια που τους ταιριάζει. Θα διατεθούν από το Δημοτικό Προϋπολογισμό τα χρήματα, τα οποία απαιτούνται (αν απαιτούνται) για τη φιλοξενία τους.

Το να έρχονται, όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Καλαμάτα, λες και δεν υπάρχει πουθενά αλλού τόπος, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το «σηκώσει» προοπτικά ο Δήμος, ιδιαίτερα αν αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές. Υπάρχουν στη διαδρομή μέχρι την Καλαμάτα πάρα πολλά κτήρια – αν δεν μπορούν να τα βρουν, να τα υποδείξουμε εμείς – ώστε να γίνει η φιλοξενία τους και να υπάρξει επιμερισμός των βαρών.

Διαβεβαιώνω τους δημότες της Καλαμάτας ότι όσο οι μετανάστες είναι εδώ, θα αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως ταιριάζει να πράττουν πολιτισμένοι άνθρωποι προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

μοιραστειτε το:

Comments are closed.