Ράλλυ σε περιοχές Natura!

0

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση για την διοργάνωση αγώνων ταχύτητας (ράλλυ) σε προστατευόμενη περιοχή NATURA κατέθεσε στην Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθακη, ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής της Α’ Αθήνα του «Ποταμιού».

Η επίκαιρη ερώτηση που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την Παρασκευή 01-06-2018, έχει ως εξής:

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από εταιρεία, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας. Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ο αγώνας ταχύτητας θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες στην ίδια διαδρομή.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  • Αληθεύει ότι είχε δοθεί σχετική άδεια για τη διενέργεια αυτού του ιδιότυπου ράλλυ από τις αρμόδιες αρχές; (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αστ/κη δ/νση Ηλείας κλπ)
  • Αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις είχε δοθεί και με ποιο σκεπτικό δεν ελήφθησαν υπόψη οι ενστάσεις του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και των κατοίκων και των λουόμενων;
  • Αν ελήφθη υπόψη το κατεπείγον αίτημα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ να εξαιρεθεί το τμήμα της προστατευόμενης παραλίας και των αμμολόφων από τη διαδρομή αυτή για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρου 13 του νόμου της βιοποικιλότητας, και των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθήνας»

μοιραστειτε το:

Comments are closed.