Π. Αλευράς: Στήριξη των ελαιοπαραγωγών- έρευνα στον ελαιώνα

0

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΥΡΑ*

Το θέμα της ελαιοπαραγωγής με τις παρουσιαζόμενες «υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω της έντονης δακοπροσβολής και των μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα κλπ», ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παν. Αλευράς χαρακτηρίζει «αρκετά σοβαρό με μεγάλες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας» και ζητά από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Ηλία Στρατηγάκο «να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Πέμπτη 15-11-2018».

Ειδικότερα, η επιστολή του κ. Αλευρά αναφέρει τα εξής:

Η φετινή εικόνα στους ελαιώνες της περιοχής μας, μετά την αρχική διαπίστωση της τεράστιας καταστροφής από τον δάκο και η υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς.

Κυριαρχούν φέτος ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω της έντονης δακοπροσβολής και των μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι σε μερικούς ελαιώνες με ελάχιστη προσβολή από το δάκο, το παραγόμενο προϊόν είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του δάκου, παρότι η επιστημονική κοινότητα έχει αξιόπιστη και αποτελεσματική πρόταση, η Πολιτεία δυστυχώς αδυνατεί να την εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά, με ολέθριες επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Οι λόγοι που επικαλείται το ΥΠΑΑΤ, όπως η πρωιμότητα της χρονιάς και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ανάπτυξης του δάκου, δεν αποτελούν άλλοθι του Υπουργείου προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες του ευθύνες για την πλημμελή εφαρμογή και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος .

Όσον αφορά όμως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επιδημιολογία των ασθενειών και τις ιδιαίτερα υψηλές οξύτητες του φετινού ελαιόλαδου, απαιτείται μεθοδική και συστηματική έρευνα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην τοπική μας οικονομία, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μέγεθος της ζημιάς (ποιοτική ή ποσοτική) σε συνάρτηση με την κατρακύλα της τιμής, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την τοπική αγορά και πρωτίστως από τις τσέπες των παραγωγών.

Τα μηνύματα αυτά έχουν θορυβήσει τους παραγωγούς, ελαιοτριβείς αλλά και επιχειρηματίες εξαγωγείς, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλο αγώνα να ανταποκριθούν στις συμφωνίες και τις παραγγελίες των πελατών τους που έχουν κερδίσει στη διεθνή αγορά.

Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό με μεγάλες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας, πρέπει να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Πέμπτη 15-11-2018.

Σκοπός είναι αφ` ενός να αναζητηθούν τα αίτια και οι ευθύνες, ώστε να βγουν τα σωστά συμπεράσματα και να μην επαναληφθούν. Παράλληλα να ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδότηση της έρευνας αναφορικά με τις φετινές οξύτητες στα ελαιόλαδα καθώς και πειραματικές εργασίες για τη μελέτη ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα και σε όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία.

Τέλος, οφείλουν όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την τεράστια απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών και να τους αποζημιώσουν αναγνωρίζοντας έμπρακτα το πρόβλημα και το δίκαιο αίτημα των αγροτών.

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το έργο της δακοκτονίας είναι καθαρά επιστημονικό και απαιτείται ανάλογη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Καλαμάτα 14-11-2018

* Επικεφαλής της Παράταξης «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης», Περιφερειακός Σύμβουλος, πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.