Πρώτη παρουσίαση του “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”

0

Σε ειδική τελετή στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, έγινε χθες (5/9/18) το απόγευμα, η πρώτη παρουσίαση του έργου “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” παρουσία του δημάρχου, των συντελεστών και των συνεργαζόμενων φορέων. Το έργο που αποτελεί πρόταση του Παν. Πελοποννήσουν, είναι το μοναδικό  που αφορά στον πολιτισμό το οποίο έλαβε υψηλή αξιολόγηση στην Προκήρυξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020  – «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Εμβληματικό για τον πολιτισμό χαρακτήρισε το έργο ο πρύτανης του Παν. Πελ/νήσου Αθανάσιος Κατσής στο χαιρετισμό που απέστειλε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο πνευματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ιστορική έρευνα του τόπου, καθώς πολλά από τα ιστορικά βήματα της περιόδου δεν έχουν εξερευνηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Ο δήμαρχος, αφού τόνισε πως το έργο αποτελεί μια ανάμνηση 200 ετών του εθνικού αγώνα, επισήμανε την πλήρη υποστήριξη της δημοτικής αρχής, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει σπουδαίους πολιτιστικούς καρπούς και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο.

Συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τα τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Θεατρικών Σπουδών, η Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας “Φάρις” και η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Viewmaster.

NIKAS ZAXARIAS 1821

Ο κ. Ζαχαριάς, τονίζοντας πως το έργο αποτελεί μια πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μια προσπάθεια αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα, μέσα από μια μοντέρνα και «φρέσκια» οπτική, παρουσίασε συνοπτικά τα “προϊόντα” που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”.

Πρόκειται για την παραγωγή μιας μεγάλου μήκους ταινίας που θα προβληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και το σχεδιασμό δρώμενων στην πόλη, που στο εξής θα λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Οι επισκέπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούν μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές να πληροφορούνται για τα ιστορικά γεγονότα και παράλληλα να καθοδηγούνται σε σημεία ενδιαφέροντος της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (γεωμνημεία), να «βιώνουν» τις συνθήκες της εποχής και να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια που θα αναπτυχθούν.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της “Φάρις”, Αναστασία Μπελογιάννη, τόνισε την πλήρη ενεργοποίηση  και συμμετοχή όλων των δομών της επιχείρησης. Αναφορικά με την ταινία ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος θεωρεί την ένταξη ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης με άξονα την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στο έργο ως μια αναγνώριση και πρόκληση ταυτόχρονα, αλλά και μια ευκαιρία συνδυασμού της αντικειμενικής τεκμηρίωσης με τη γοητεία της αφήγησης. Βασικός στόχος των συντελεστών της είναι να συναντήσει η ταινία το κοινό της.

1821 Logo

Στο πλαίσιο του έργου, την προηγούμενη εβδομάδα ο Καθ. Ζαχαριάς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξή του και να επιδώσει στον πρώτο πολίτη του κράτους την πρώτη αναμνηστική πλακέτα του έργου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενθάρρυνε την προσπάθεια και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία, εξέφρασε την πρόθεσή του να τεθεί το έργο υπό την αιγίδα του.

Οι «Δρόμοι Ελευθερίας» έχουν ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, έχουν περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Σε αυτούς τους δρόμους, μαζί με την ερευνητική κοινοπραξία καλούνται να συστρατευθούν όλοι οι φορείς και πολίτες για την επίτευξη των στόχων του.

Ο Καθ. Ζαχαριάς ολοκληρώνοντας την βραδιάς με την επίδοση της δεύτερης πλακέτας του έργου στον Δήμαρχο Καλαμάτας, σημείωσε πως οι πολίτες θα ενημερώνονται ανά εξάμηνο για την εξέλιξη του έργου, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας το επόμενο επίσημο ραντεβού στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα τον προσεχή Μάρτιο.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.