«Πρόσωπο Ναρτούρα 2017»

0

ΣΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ PETER KRAAIJMES ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ

Το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» έχει θεσπίσει τον τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ», που θα απονέμεται κάθε χρόνο -μια φορά το χρόνο- σε μία προσωπικότητα, που θεωρεί ότι πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για αυτόν τον τίτλο.
Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος αυτόν τον τίτλο, είναι:

Η απόλυτη ταύτιση της φιλοσοφίας και της στάσης ζωής του με τη φιλοσοφία του «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» για την τέχνη, τη φύση και τον άνθρωπο.

Να είναι άνθρωπος της φύσης και της τέχνης, και να το έχει αποδείξει έμπρακτα, με σεβασμό και ανιδιοτέλεια, μέσα από τη δική του, προσωπική διαδρομή.

Να έχει επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Το «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ» δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλος του Σωματείου.
Η επιλογή του προσώπου αυτού γίνεται από το Δ.Σ. του Σωματείου.

Ο κάτοχος του τίτλου θα ανακοινώνεται στην αρχή της νέας χρονιάς και η απονομή θα γίνεται κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου.

Σκοπός της θέσπισης και της απονομής του τίτλου από το Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ είναι η δημιουργία μιας αφορμής, ώστε να εκφράσει ευρύτερα, την εκτίμησή του στο πρόσωπο αυτό, αναδεικνύοντας το έργο του, και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην τέχνη, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Η Βασιλική Κατέρη, ως ιδρύτρια και πρόεδρος του Σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ, αναφέρει σχετικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει τον τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ 2017″ στον Peter Kraaijmes!

Προσωπικά, εκφράζω μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στον «σοφό μου Πήτερ» -έτσι συνηθίζω να τον αποκαλώ-, για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία του εκ μέρους της ομάδας Arts Club Stoupa που εκπροσωπούσε, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Καζαντζάκης -Ζορμπάς -Στούπα… 100 χρόνια μετά», για όλες τις όμορφες εμπειρίες που ζήσαμε μέσα από αυτή, για τα οράματα που μοιράστηκε μαζί μου για αυτόν τον τόπο που λατρεύει και επέλεξε να ζήσει, και για την ευκαιρία που μου έδωσε να γνωρίσω έναν ακόμα υπέροχο ΑΝΘΡΩΠΟ στη ζωή μου!

Σίγουρα η έκφραση «our country», που αβίαστα και ανεπιτήδευτα βγήκε από το στόμα του σε μία από τις δεκάδες συναντήσεις μας για την προετοιμασία εκείνου του Φεστιβάλ, θα μείνει αξέχαστη και μάλλον, θα ηχεί ακόμα στα αυτιά όλων εκείνων που το ακούσαμε με κατάπληξη και συγκίνηση ταυτόχρονα!!!

Είναι τιμή μου που συμμετέχει ενεργά πλέον και στο Σωματείο μας, ως Β” Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ. ΝΑΡΤΟΥΡΑ.»

Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Peter Kraaijmes γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1946, στην Ολλανδία.
Τις περισσότερες φορές το χρόνο ζει στην Ελλάδα, στη Στούπα της Δυτικής Μάνης, στην περιοχή Πραστoβά.
– Από την παιδική του ηλικία έκανε σχέδια ζώων.
– Στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το ψηφιδωτό, με τη γλυπτική σε ξύλο και μέταλλο, καθώς και με την κατασκευή μικρών επίπλων.
– Παρακολούθησε ιδιωτικά μαθήματα από τον Simon Franck, ο οποίος ήταν γνωστός καλλιτέχνης για τις υδατογραφίες και τα κολλάζ του στο Giethoorn, στο βόρειο τμήμα της Ολλανδίας.
– Στην Ακαδημία Τέχνης του Artibus στην Ουτρέχτη παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου.
– Στο «Free Academy” του Ρότερνταμ, παρακολούθησε μαθήματα για ακουαρέλα, και για αργιλώδη και χάλκινα γλυπτά.
– Σήμερα, ζώντας στην Ελλάδα, ασχολείται με ελαιογραφίες, υδατογραφίες, Art Trouve δημιουργίες, σχεδιάζει και κατασκευάζει έπιπλα.
– Είναι Ιδρυτής του Art Club Stoupa, και μαζί με τη Βασιλική Κατέρη, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», διοργάνωσαν με τις ομάδες τους το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης –Ζορμπάς –Στούπα… 100 χρόνια μετά», τον Σεπτέμβριο του 2017.
– Ενδιαφέρεται πολύ για κάθε μορφή παραδοσιακής και κλασικής μουσικής, καθώς και για κάθε είδους καλλιτεχνικών εξελίξεων, όπως η αρχιτεκτονική, η σύγχρονη τέχνη και η τέχνη των φυλών.
– Σε πολλές χώρες ίδρυσε «Τοπικούς Συλλόγους Τέχνης». Επισκέφθηκε πολλά μουσεία και πολύ γνωστούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.
– Εργάστηκε ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, αλλά και ως Διευθυντής της «Shell Oil Company» στις Κάτω Χώρες, και σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Ομάν και το Σουρινάμ.
– Επισκέφτηκε πολλές άλλες χώρες και απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.
– Εργάστηκε επίσης ως Ανώτερος Διπλωμάτης της Ολλανδίας στο Εξωτερικό, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.