«Ποτέ την Κυριακή» με το «ΝΑΡΤΟΥΡΑ»

0

Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (του 1959), υποψήφια για πέντε Όσκαρ, θα προβληθεί την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην ταβέρνα «Διόνυσος», στη Στούπα της Δ. Μάνης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» (Υπεύθυνος προβολής: Παναγιώτης Δρακουλάκος). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η ταινία, η οποία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία Α” Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, προβλήθηκε στην Ελλάδα το 1959 με τον τίτλο «Ποτέ την Κυριακή» και χάρισε στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ Τραγουδιού (για πρώτη φορά πήγαινε το Όσκαρ σε τραγούδι με ξενόγλωσσο στίχο), στη Μελίνα Μερκούρη το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών και ταξίδεψε το ελληνικό κέφι στα πέρατα του κόσμου.

Τα ποτήρια σπάνε και ο χορός ανάβει στο άκουσμα της φλογερής μουσικής των μπουζουκιών! Πρόκειται για ακόμα μία υπέροχη στιγμή από την ανέμελη ζωή της Ίλια (Μελίνα Μερκούρη), της πιο λαμπερής κυρίας της νύχτας! Η αισθησιακή Ίλια λατρεύει τη ζωή και όλοι στο παραδεισένιο λιμάνι τη λατρεύουν. Όμως όταν ο Όμηρος (Ζιλ Ντασέν), ένας πουριτανός διανοούμενος Αμερικανός, φτάνει στην πόλη και προσπαθεί να την αναμορφώσει, η Ίλια του δείχνει ότι είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, ότι είναι ευτυχισμένη με την έντονη και άγρια ζωή της και πως δεν σκοπεύει να… εξημερωθεί!

Όσκαρ: Καλύτερου Τραγουδιού -«Ποτέ την Κυριακή» (1960) – Μουσική και στίχοι: Μάνος Χατζηδάκις

4 Υποψηφιότητες για Όσκαρ:

  • Α” Γυναικείου Ρόλου -Μελίνα Μερκούρη (Ίλια)
  • Κοστουμιών -Θεώνη Βαχλιώτη
  • Σκηνοθεσίας -Ζιλ Ντασέν
  • Πρωτότυπου Σεναρίου – Ζιλ Ντασέν
μοιραστειτε το:

Comments are closed.