Ο Ορειβατικός στο «Καλάθι»

0

Πεζοπορία στο γειτονικό «Καλάθι» θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας την Κυριακή 11/03/2018 σε ένα βουνό που κάθε Καλαματιανός θα έπρεπε να γνωρίζει.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί της Κυριακής από την Καλαμάτα (τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου) με προορισμό το παραδοσιακό κτίσμα που βρίσκεται η ταβέρνα “Πετράλωνο” της Κάτω Βέργας. Από εκεί θα ξεκινήσει, μέσω μονοπατιού, μια κυκλική διαδρομή με προορισμό την κορυφή του Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχει το ομώνυμο μικρό εκκλησάκι, πριν καταλήξει ξανά στην Κάτω Βέργα. Ξεκούραση και επιστροφή στην Καλαμάτα.

Το Καλάθι αποτελεί την πρώτη ευκαιρία για μια γρήγορη βόλτα στην ορεινή φύση ακριβώς δίπλα στην πόλη. Και ενώ όλοι γνωρίζουν τους πρόποδές του: την Παραλία Βέργας και την Κάτω Βέργα, λιγότεροι έχουν επισκεφτεί τον οικισμό της Άνω Βέργας και ελάχιστοι, οι πιο μυημένοι, έχουν βρεθεί ακόμη ψηλότερα στα πιο όμορφα μέρη του βουνού. Πρόκειται για τις περιοχές που οι τελευταίες καλλιέργειες και βοσκότοποι δίνουν τη θέση τους στα δάση με τα έλατα και πεύκα και την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, την Καλαμάτα, την Μεσσηνία αλλά και βέβαια τον κεντρικό Ταΰγετο που από εδώ προβάλει μοναδικός.

 • Καλάθι, (Προφήτης Ηλίας 1.311 μ.)
 • Διαδρομή: Κάτω Βέργα-Άνω Βέργα-Προφήτης Ηλίας-Άνω Βέργα-Κάτω Βέργα. (Το ακριβές πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις συνθήκες, που θα επικρατούν στο βουνό).
 • Βαθμός δυσκολίας: 2 (μέτριος- κατάλληλος για αρχάριους με σχετικά καλή φυσική κατάσταση)
 • Απόσταση: 12 χλμ.
 • Ώρες Πορείας: 6 +/-
 • Υψόμετρο/Σημείο Εκκίνησης: 322μ. (Πετράλωνα)
 • Υψηλότερο Σημείο: 1.311μ. (κορφή Πρ. Ηλίας)
 • Υψομετρική διαφορά ανάβασης: 989μ.
 • Υψομετρική διαφορά κατάβασης: 989μ.

Εξοπλισμός: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό:

 1. Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (πεζοπορικό/ορειβατικό ή σκληρό αθλητικό)
 2. Μακρύ παντελόνι (υποχρεωτικό) και άνετο για την πεζοπορία
 3. Μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα
 4. Nερό 1-1 ½ λίτρο
 5. Ξηρά τροφή/Σνακ για ενέργεια (παστέλι, ξηροί καρποί, φρούτα, σοκολάτα κ.α.)
 6. Μπατόν (προαιρετικά)
 7. Γυαλιά ηλίου
 8. Αντιηλιακό
 9. Καπέλο
 10. Όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

Για δηλώσεις συμμετοχής, έως 9/3/2018, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας(Ανατολικό κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30, στο τηλέφωνο 27210-97733 και στο τηλ.: 6947850611

Αρχηγός ορειβατικής ομάδας: Δέσποινα Κότση

μοιραστειτε το:

Comments are closed.