Οι 3 πυλώνες του “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”

0

Η ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 31/10 στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Νικόλαος Πολίτης” του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικ. Ζαχαριάς ως υπεύθυνος του προγράμματος τόνισε πως είναι το πρώτο πρόγραμμα στην πατρίδα μας χρηματοδότησης διάρκειας τριών ετών και αναφέρθηκε στους τρεις διαδραστικούς πυλώνες:

kalamata kastro 1821

  1. Την δημιουργία μιας ταινίας μεγάλου μήκους 90 λεπτών,  το σενάριο της οποίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, θα αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση του 1821 και θα κορυφώνεται με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
  2. Μια πολιτισμική διαδραστική ηλεκτρονική πύλη, ως τράπεζα πληροφοριών, που θα εγκατασταθεί στο ισόγειο του Ιστορικού Δημαρχείου της Καλαμάτας. Παράλληλα θα προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε από την απελευθέρωση της Καλαμάτας και θα γίνεται πληροφόρηση για τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες της ζωής κατά την εποχή της Επανάστασης.
  3. Τη διασύνδεση του 1821 με τα δρώμενα της πόλης και των όμορων περιοχών, όπως η ορκωμοσία των καπεταναίων στην Αρεόπολη, οι δρόμοι του μπαρουτιού κλπ, καθώς και η αναδιοργάνωση της αναπαράστασης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, στην ιστορική πλατεία των Αγίων Αποστόλων. Θα γίνει η θεσμοθέτηση πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δρωμένων, που θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη, σύμφωνα με την ερευνητική ιστορική εργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Σωτήρης Βαρελάς, επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού, αναφέρθηκε στην τουριστική προβολή και το σύνολο των »εργαλείων» της επιχειρηματικότητας με πλήθος καινοτόμων προτάσεων.

Ακολούθησε διάλογος με επιχειρηματίες της πόλης και κατατέθηκαν προτάσεις από επαγγελματίες και παραγωγικούς φορείς.

Η »Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» εντάχθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ποσό δημόσιας χρηματοδότησης 800.000 ευρώ και ιδιωτική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.