Να επεκταθεί το αστικό στη Μ. Μαντίνεια

0

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη χθεσινοβραδυνή (12 Απριλίου 2018) συνεδρίασή του σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Δ.Κ. Βέργας και της Τ.Κ. Μικράς Μαντίνειας. Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την καθιέρωση αστικής συγκοινωνίας, καθώς την τελική απόφαση σχετικά με την επέκταση ή μη της αστικής περιοχής θα πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Κατά τη συζήτηση  του θέματος, ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει αίτημα προς τη ΔΕΗ, ώστε να του διατεθούν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, εκφράζοντας την επιθυμία του και την επιδίωξή του για συνεργασία με το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα καταρτισθεί συγκοινωνιακή μελέτη από συγκοινωνιολόγο για το σύνολο του Δήμου, ζήτημα για το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

Ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση επί του πρωτοκόλλου της επιτροπής παραλαβής των εργασιών της ECOWASTE σχετικά με την επεξεργασία αστικών στερεών αποβλήτων στη «Μαραθόλακκα», λόγω οφειλών περίπου 45.000 € για μισθούς σε μέχρι πρότινος εργαζομένους της. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε και θα συγκληθεί σύσκεψη, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, μεταξύ νομικών, για την επίλυση του προβλήματος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου χειριστή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε, Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την ανακήρυξη του Απόστολου Γεωργιάδη, Καθηγητή Νομικής και Ακαδημαϊκού, ως Επιτίμου Δημότη Καλαμάτας.

Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς το χαρακτηρισμό ως μνημείου του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού, το οποίο συνδέει τους οικισμούς της Κάτω Βέργας, της Άνω Βέργας και τον Άγιο Γεώργιο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην απόφαση προστίθεται ότι η ανακήρυξη του μονοπατιού ως μνημείου δε θα πρέπει να επηρεάσει εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το Σώμα έδωσε την έγκρισή του για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Rethink ΚΟΙΝΣΕΠ, σχετικά με την υλοποίηση προγράμματος συντήρησης, μέτρησης, επέκτασης του υπάρχοντος δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Δήμου ανέρχεται στο ποσόν των 23.981,60 € (με το ΦΠΑ).

Θα κατασκευασθούν 15 νέες ξύλινες μονάδες συνοικιακού κομποστοποιητή, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενημέρωσης του κοινού για τη διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων με την αερόβια μέθοδο, ενώ θα γίνει επισκευή και συντήρηση των 58 κομποστοποιητών που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου Καλαμάτας. Τέλος, θα γίνει πιστοποίηση του παραγομένου κομπόστ σε συνεργασία με το τμήμα Καλαμάτας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με στόχο τη μείωση έως και κατά 50% των οργανικών απορριμμάτων όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού, μεταξύ άλλων. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις μήνες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΙ – ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ

Εγκρίθηκε εξάλλου από το Σώμα η υποβολή πρότασης για χρηματοδοτική ένταξη του αντικειμένου της μελέτης του έργου «Επέκταση Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Άριος» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

Η εν λόγω παρέμβαση, προϋπολογισμού 950.000 € (με το ΦΠΑ), αφορά στην κατασκευή προσθήκης κατ” επέκταση και καθ” ύψος διώροφης οικοδομής με υπόγειο, προς χρήση τόσο του Δημοτικού Σχολείου, όσο και του Νηπιαγωγείου Άριος.

Δόθηκε έγκριση σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση της δημοτικής οδοποιΐας Τ.Κ. Βρομόβρυσης του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 150.000 €. Προβλέπεται η κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων σε τμήματα της οδού Πελεκητό – Άνω Βρομόβρυση σε συνολικό μήκος 2.300 μέτρων. Επίσης, θα γίνουν επεκτάσεις ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων σε διάφορα σημεία των οικισμών της Τοπικής Κοινότητας Βρομόβρυσης (Δρέμι, Σφενδάμι, Κρασοπούλα).

ΔΙΔΕΤΑΙ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΠΣ «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους χρησιδανείου για την παραχώρηση τμήματος του χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στη δυτική συνοικία (Παλιάμπελα) στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο «Η Καλαμάτα». Η δωρεάν παραχώρηση ισχύει για 15 χρόνια και αφορά σε χώρο εμβαδού 8.232,07 τετρ. μέτρων, με φυσικό χλοοτάπητα, που θα χρησιμεύει ως προπονητήριο, με προτεραιότητα για τον ΠΣ «Η Καλαμάτα».

Από το Σώμα εγκρίθηκαν οι όροι χρησιδανείου για την παραχώρηση γηπέδου 5×5, που βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Κωνσταντίνου Συντάγματος Καλαμάτας, στον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο «Δόξα». Η δωρεάν παραχώρηση έχει ισχύ για 15 χρόνια, με προτεραιότητα χρήσης για τον ΑΟ «Δόξα».

Εγκρίθηκε η εκμίσθωση χώρων εντός του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας για τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, θα εκμισθωθεί χώρος εντός του κτηρίου 02 και μέρος ακάλυπτων εκτάσεων, με πλειοδοτική δημοπρασία.

Το Σώμα ενημερώθηκε για την καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης του Τουριστικού στον Ταΰγετο από την εταιρεία Olympic Sport AE, ενέκρινε δε την εκμίσθωση του Τουριστικού Ξενώνα Ταϋγέτου και της λυόμενης ξύλινης κατασκευής (καφετέριας) ξεχωριστά.

Τέλος, εγκρίθηκε η πραγματοποίηση των εξής εκδηλώσεων:

– Απονομής ετήσιου Πανελλήνιου Βραβείου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού και η διάθεση πιστώσεων 3.000 € για το χρηματικό έπαθλο και 400 € για τα έξοδα διοργάνωσης, καθώς και

– Απονομής Βραβείου Ποίησης στη μνήμη Μαρίας Πολυδούρη και η διάθεση πίστωσης 2.000 € για το χρηματικό έπαθλο.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.