Νέος Μητροπολίτης Μάνης με διαμαρτυρίες

0

ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στην πλήρωση της χηρεύουσας Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, προέβη σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκλέγοντας για νέο Μητροπολίτη Μάνης τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου και ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ναού Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Μάνης τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου με 61 ψήφους επί συνόλου 80 ψηφισάντων. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος πήρε 18 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, πήρε 1 ψήφο. Επίσης υπήρξε και μια άκυρη ψήφος. Οι δύο μη εκλεγέντες κατάγονται από την Μάνη.

Είχε προηγηθεί η πρώτη φάση της εκλογής νέου μητροπολίτη Μάνης από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία κατάρτησε το Τριπρόσωπο, από το οποίο θα προέκυπτε ο νέος μητροπολίτης.

Το Τριπρόσωπο αποτελείται από τους αρχιμανδρίτες:

  • Χρυσόστομο Παπαθανασίου που έλαβε 64 ψήφους
  • Συμεών Λαμπρινάκο που έλαβε 50 ψήφους
  • Αλέξιο Ψωίνο που έλαβε 40 ψηφους

Η Ιεραρχία συνέχισε με την τελική εκλογή του νέου Χρυσόστομο Παπαθανασίου, όπως προαναφέρθηκε.

Η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου θα τελεστεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος, με τους διαμαρτυρόμενους, απέναντι από τους δημάρχους της Ανατολικής και Δυτικής Μάνης

Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος, με τους διαμαρτυρόμενους, απέναντι από τους δημάρχους της Ανατολικής και Δυτικής Μάνης

Έξω από τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη, σημειώθηκαν το πρωί έντονες αντιδράσεις και επεισόδια από Μανιάτες οι οποίοι -όπως είχαν προαναγγείλει- μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου Παπαθανασίου διαμαρτυρήθηκαν, διατυπώνοντας την επιθυμία τους να εκλεγεί Μητροπολίτης ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος. Η ένταση που επικράτησε ήταν μεγάλη και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης και ο Δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος και Δυτικής Μάνης Ι. Μαραμπέας.

Την ένταση που επικρατούσε έξω από το Συνοδικό Μέγαρο στην Αθήνα, επιχείρησε να κατευνάσει ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης Ευστάθιος, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μάνης, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος των Μανιατών που διαμαρτυρόταν για τη εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μάνης Αριμανδρίτη Χρυσόστομου Παπαθανασίου. Ο κ. Ευστάθιος είπε στους διαμαρτυρόμενους που έλεγαν για τον Εψηφισμένο Μητροπολίτη Χρυσόστομο «δεν τον θέλουμε στη Μάνη να μην έλθει» και φώναζαν «Ανάξιος», πως «Αυτό ήταν το θέλημα της Εκκλησίας, τόσο απλό είναι». Απαντώντας ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Π. Ανδρεάκος είπε «τα προσωπικά θέλω είναι η Εκκλησία; Αυτή είναι η Εκκλησία», ενώ σημείωσε ότιτον Λαμπρινάκο τον υποστήριζε ο Λαός κι έπρεπε να εισακουστεί». Κάποιος άλλος από το πλήθος έκανε λόγο για «ψηφοφορία Μαϊμου», ενώ ένας Θεολόγος αναρωτήθηκε πώς έγινε αυτό το πράγμα και πήρε μόλις 18 ψήφους ο Λαμπρινάκος. Την ένταση δε που προηγήθηκε την απέδωσαν στις προκλήσεις του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου απέναντί τους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κ. Παπαθανασίου (κατά κόσμον Χρήστος), εγεννήθη εν Αθήναις το 1950. Εφοίτησεν εις την Νομικήν και εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεξεπαιδεύθη εις τα Πανεπιστήμια των Παρισίων (Σορβόννη) και της Γενεύης. Τυγχάνει Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής και του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εις τας 20-2-2000 εχειροτονήθη Διάκονος και εις τας 28-5-2000 Πρεσβύτερος υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου και εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ειδικώτερα εις τον Καθεδρικόν Ναόν των Αθηνών επί δεκαπενταετίαν.

Υπήρξε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ καὶ παραλλήλως διετέλεσε ιερεύς εις τα Αρσάκεια Σχολεία (Π. Ψυχικού). Συνέγραψε βιβλία και μελέτας και έλαβε μέρος εις πλείστα συνέδρια εις την Ελλάδα και εις το εξωτερικόν.

ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ

Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σήμερα επίσης και στην εκλογή νέου Επισκόπου Ανδρούσης, Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου.

Ο νέος Επίσκοπος Ανδρούσης γεννήθηκε στις 29 Γενάρη του 1960 στο Αλεποχώρι Ηλείας. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και έπιτα στη θεολογική σχολή του ΑΠΘ.

  • Στις 31 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Θεσσαλονίκης Άνθιμο.
  • Στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 χειροτονείται Πρεσβύτερος λαμβάνοντας το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Τοποθετήθηκε εφημέριος Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως.
  • Το 2000 εξελέγη μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου Έβρου.
  • Την 1η Μαρτίου 2006 απεσπάσθη στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
  • Το 2014 διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
μοιραστειτε το:

Comments are closed.