Μνημείο για τη Ναυμαχία της Μεθώνης

0

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 193η επέτειο της Ναυμαχίας της Μεθώνης, που διεξήχθη στις 30 Απριλίου 1825, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια νέου μνημείου εις ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Στις 30 Απριλίου 1825, ο ναύαρχος Μιαούλης με την υπό αυτού μοίρα του Ελληνικού στόλου έπλευσε στην Μεθώνη όπου με πυρπολικά έκαψε μια μεγάλη φρεγάτα, τρεις κορβέτες και άλλα τρία πολεμικά και τρία φορτηγά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

methoni navmaxia 2

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, λίγο μετά τις 10 το πρωί, τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των μαχόντων στη Ναυμαχία της Μεθώνης και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για το συγκεκριμένο γεγονός, από τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτριο Καφαντάρη, κατάθεση Στεφάνων από τις Αρχές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαο Ζαχαριά, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές των Σχολείων της Μεθώνης και εκτελέστηκαν παραδοσιακοί τοπικοί χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης.

methoni navmaxia 4

Οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης.

Στις 7 το απόγευμα, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης, με Ιστορική Αναδρομή της Ναυμαχίας από τον ιατρό και συγγραφέα κ. Μπίρη για τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας και ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων, μουσική εκδήλωση. Ακόμα, αναπαράσταση Ναυμαχίας της Μεθώνης και καύση πυροτεχνημάτων, στη χερσαία ζώνη λιμένα έμπροσθεν του Κάστρου Μεθώνης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μικρή δεξίωση από τους Συλλόγους της Μεθώνης μπεοστά από το Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης.

methoni navmaxia 3

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι ανοιχτή η έκθεση ιστορικών κειμηλίων από το Σύλλογο Ελληνομνημόνων, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθώνης, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης, τον Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης και Ευρύτερης Περιοχής «Ιωάννης Καποδίστριας» και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Μεθώνης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.