Με τον »Ευκλή» στο Μπίλιοβο

0

Οι πεζοπόροι του Σ.Π.Ο.Κ. »Ευκλής» ξεναγούν την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 τους φίλους Αθηναίους της ομάδας » Φύση και Περιπέτεια » στο Καλντερίμι Μπίλιοβο στα Σωτηριάνικα

Είναι η 4η φορά, που ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας »Ευκλής» (Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ) εξορμάει από κοινού με την ομάδα » Φύση και Περιπέτεια», καθώς οι αρχηγοί της ομάδας Νίκος Βάρδας και Κατερίνα Καππάτου είναι φίλοι των Καλαματιανών πεζοπόρων.

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 η πεζοπορία θα γίνει σε μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας, το περίφημο Μπίλιοβο, το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα (300 μ .υψόμετρο) και Αλτομιρά (800 μ.) στην Μεσσηνιακή Μάνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο.

Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών).

Η κατασκευή του μονοπατιού Μπίλιοβο ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλές από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε μεγάλη κλίση εδάφους, ενώ για τη δημιουργία του μονοπατιού εργάστηκαν τεχνίτες και εργάτες πέτρας από τα γειτονικά χωριά. Υπολογίζεται, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή, πως το Μπίλιοβο τελείωσε το 1928.

  • Ραντεβού: 9:00 π.μ. στα γραφεία Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.)
  • Διαδρομή: Πεζοπορική ανάβαση καλντεριμιού από Σωτηριάνικα έως Αλτομιρά και επιστροφή κυκλική από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
  • Ώρες Πορείας: 4 +/-
  • Βαθμός Δυσκολίας: Α+
  • Μετακίνηση: Με Ι.Χ. αυτοκίνητα.
  • Κόστος: 7 ευρώ για τα μέλη του »Ευκλή» και 10 ευρώ για τα μη μέλη (βενζίνη και κουπόνι για το Σύλλογο).
  • Πληροφορίες: Άντζελα Τοτάκη (Aggeliki Totaki) – Συντονίστρια, οδηγός και μέλος του »Ευκλή» στα τηλ. του Συλλόγου 27210 84844 και 6944578933.
μοιραστειτε το:

Comments are closed.