“Κυβερνητικό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή”

0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Για σταθερή πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση (κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας), στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα, για να προσθέσει με νόημα πως η έξοδος από τα μνημόνια δίνει στη χώρα μας μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, σημειώνοντας ότι «είναι ένα ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία ανάκτησης του κύρους και της συλλογικής μας αυτοπεποίθησης ως κοινωνία και ως χώρα».

Η προσπάθεια όμως αυτή, συνέχισε, δεν είναι καθόλου εύκολη, ούτε το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο και προσέθεσε: «Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμη αποτέλεσμα της βούλησης μας να συγκρουστούμε με πανίσχυρα συμφέροντα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Συμφέροντα που πασχίζουν να κρατήσουν εσαεί την κοινωνία σε καθεστώς επιτροπείας».

Συνεχίζοντας ο υπουργός σημείωσε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούμε από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα πρόγραμμα και μέτρα που δεν ήταν “ιδιοκτησία” μας. Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους μας προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε, να λειάνουμε τις πιο δύσκολες πτυχές. Να υλοποιήσουμε αντισταθμιστικές πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι μια μάχη που συνεχίζεται διαρκώς, σε πείσμα όλων εκείνων που μας καλούν να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν».

Ο Κ. Χαρίτσης συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, με επίκεντρο την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακόμα ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε τις προσπάθειες που ήδη έχουμε ξεκινήσει για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές τομές στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση, ή θα επιτρέψουμε την παλινόρθωση των πολιτικών  εκείνων που οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση και πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία; Αυτό είναι το σκληρό δίλημμα, το κεντρικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου».

Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, είπε ότι η ΝΔ «σύρεται πίσω από την ακροδεξιά της πτέρυγα των Σαμαρά-Γεωργιάδη, νομιμοποιεί και σιγοντάρει ακραίες εθνικιστικές και αντιδημοκρατικές φωνές και δυναμιτίζει το συμφέρον της χώρας σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Και όλα αυτά για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες». Χαρακτήρισε δε τη στάση της ηγεσίας της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τραγική και επικίνδυνη για τη χώρα, προσθέτοντας ότι μία τέτοια πολιτική είναι απειλή για την κοινωνία. «Οφείλουμε να ορθώσουμε ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στη μισαλλόδοξη ακροδεξιά που επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι, με πρόσχημα τη διαπραγμάτευση για το όνομα της γειτονικής χώρας. Συνολικά, οι παλιές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος παραμένουν έκθετες και απαξιωμένες στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών».

Ο Χαρίτσης, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα πρόγραμμα και μέτρα που δεν ήταν «ιδιοκτησία» του, όπως είπε, και προσπάθησε να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές και να υλοποιήσει αντισταθμιστικές πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και παράλληλα, εφαρμόζει και το δικό του πρόγραμμα. Συνεχίζοντας ανέφερε:

«Εγκαθιδρύουμε νέους θεσμούς. Αλλάζουμε πολλά από τα αρνητικά που χαρακτήριζαν την άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, ιστορικά και μέχρι πρόσφατα. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες στον τόπο μας. Μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο σε πολλές περιπτώσεις» και αναφέρθηκε σε έξι άξονες: Κοινωνικό Κράτος, Παιδεία, Δικαιώματα, Δημόσιο, Περιβάλλον και Χωροταξία, Ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απεύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, ενώ την πίτα έκοψε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.