Καλαμάτα: Τιμές στον Πρόεδρο της Γερμανίας με… μικρές “απώλειες”

0

Παρά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις των μειοψηφιών, μετά από προσπάθειες του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με ελάχιστες “απώλειες”, υπερψήφισε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα (9/10/18) το μεσημέρι την εισήγηση του να ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επίτιμος δημότης και να του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης, κατά την εδώ επίσκεψή του την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου.

Κατά την συζήτηση του θέματος από την πλευρά των μειοψηφιών υπήρξαν αντιρρήσεις και ενστάσεις για την απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Γερμανίας, θέτοντας κυρίως τα θέματα:

 • των γερμανικών θηριωδών κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο,
 • της μη καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων, καθώς και
 • της άρνησης των Γερμανικών Κυβερνήσεων για την επιστροφή του κατοχικού δανείου προς τη χώρα μας

Ο Δήμαρχος έκαμψε το μεγαλύτερο μέρος των αντιρρήσεων υποσχόμενος ότι τα θέματα που έθιξαν οι σύμβουλοι θα τεθούν στον Πρόεδρο της Γερμανίας με τον αρμόζοντα τρόπο. Σημείωσε δε ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να συντάσσεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας και να υποδέχονται τους εκπροσώπους κρατών που επισκέπτονται την περιοχή τους. Ειδικότερα για τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ θύμισε πως ήταν από τους Γερμανούς πολιτικούς με θετική στάση στα αιτήματα της χώρας μας την περίοδο της κρίσης.

Τελικά, κατά την ψηφοφορία, πέραν των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου για την απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, θετικοί ήταν και οι ψήφοι:

 • Του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, με τη σημείωση της αρνητικής στάσης του Στάινμαϊερ στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
 • Του επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή”, Θεόδωρου Μπρεδήμα, υπό την προϋπόθεση επίδοσης υπομνήματος για τις γερμανικές επανορθώσεις
 • Του Γιώργου Δημητρούλια, της παράταξης “Ελληνική Δράση”
 • Του Στάθη Σταματόπουλου και του Γιάννη Θεοφιλόπουλου, της ομάδας των “6” της μείζονος μειοψηφίας. Ο κ. Σταματόπουλος εκπροσωπώντας και τον Γιάννη Θεοφιλόπουλο ζήτησε να τεθούν στον τιμώμενο τα θέματα υπογραφής συνθήκης ειρήνης Γερμανίας – Ελλάδας και απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων. Απουσίαζαν οι Σταμάτης Μπεχράκης, Μαρία Βεργινάδη και Κων Γεωργακίλας.

“Παρών” δήλωσαν:

 • Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος. Δικαιολογώντας την απόφασή του είπε πως αποστέλλεται λάθος μήνυμα με την απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Γερμανίας, μετά μάλιστα τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν στους Έλληνες
 • Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης

Καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου για απόδοση τιμών στον Γερμανό Πρόεδρο:

 • Ο Τάσος Νιάρχος, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, για τα μνημόνια που επέβαλε η Γερμανία στην Ελλάδα και την ασκούμενη εξωτερική πολιτική που αυτή ασκεί, με ρόλο σε πολεμικές συρράξεις
 • Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, καθώς όπως είπε διατηρεί τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τη στάση της Γερμανίας σε θέματα που μας έχουν πλήξει ως χώρα, αλλά και για τις προειλημμένες αποφάσεις του δημάρχου ως προς τις αποδόσεις τιμών.

Ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο δήμαρχος κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος, Παύλο Μπουζιάνη να μην εγγραφούν στα πρακτικά ακραίες τοποθετήσεις” συμβούλων που διαφωνούσαν με την πρότασή του.

Στην παρέμβαση αυτή του δημάρχου αντέδρασαν ιδιαίτερα οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Νιάρχος, Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Παναγιώτης Αλούπης.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.