Καλαμάτα: Ταχύτητες καθόδου από 100Mbps στο διαδίκτυο

0

ΔΙΕΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΙΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (FTTH)

«Από το Φάληρο, τον Βύρωνα και την Καλαμάτα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα της οπτικής ίνας που θα φτάνει μέχρι το σπίτι (fiber to the home, ftth)», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας  “Καθημερινή” και αφορά στην δράση Superfast Broadband (SFBB) για παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε (υπερυψηλή) πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) τουλάχιστον 100Mbps, με οπτική ίνα που θα φτάνει μέχρι το σπίτι (ftth).

Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1907/29-5-18) αφορά στη δράση «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband)». Το μηνιαίο κόστος κάθε σύνδεσης εκτιμάται σε 40 έως 46 € το μήνα, από τα οποία το ελληνικό κράτος θα καλύψει τα 13 € με κουπόνι για περίοδο 24 μηνών. Το κουπόνι που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα διατεθεί χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα περιλάβει επιπλέον επιδότηση 48 € γι” απόκτηση κατάλληλου τερματικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” «Το εγχείρημα φέρεται να υποστηρίζεται σθεναρά από τις τρεις εταιρείες ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (ΟΤΕ, Vodafone, Wind). Ωστόσο η διαθεσιμότητα δικτύου ακόμη παραμένει μηδενική και μόνο στο τέλος του μήνα θα υπάρχει διαθεσιμότητα στο Φάληρο. Έπειτα από μέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες περιοχές, όπως ο Βύρωνας (Vodafone) η Καλαμάτα (Wind), το Μοσχάτο (Wind), Καλαμαριά (Vodafone). Oι συνδέσεις θα διατίθενται ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του δικτύου».

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα, ότι «Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περί τα 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στα δίκτυα νέας γενιάς (superfast broadband) εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ αφορούν την ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων ftth».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του ΦΕΚ «Η δράση αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα στους πολίτες (ωφελούμενους) που κατοικούν σε περιοχές, όπου αναπτύσσονται με ιδιωτικές επενδύσεις υποδομές, ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Οι δικαιούχοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέσω ενός και μόνο κουπονιού (ηλεκτρονικό ή / και εκτυπώσιμο), μία SFΒΒ_Υπηρεσία εκ των δημοσιευμένων και εγκεκριμένων προσφορών των τηλεπικοινωνιακών παροχών, που έχουν πιστοποιηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα της δράσης».

Στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι «Τα στοιχεία των πολιτών (ωφελουμένων) θα αντληθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και μέσω των διαπιστευτηρίων του ΠΣ (Πληροφοριακού Συστήματος) TAXISNET». Στο προηγούμενο άρθρο σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 50.000.000 € και αποτελεί 100% δημόσια δαπάνη και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εθνικούς πόρους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ…

Ο Δήμαρχος σήμερα, σχολιάζοντας τη σχετική ειδησεογραφία δήλωσε τα εξής:

«Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε στην πόλη μία πολύ καλή συνεργασία με τη Wind. Στη Wind έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα για τα ψηφιακά ζητήματα στην περιοχή μας, όμως χωρίς την αποδοτική συνεργασία με το Δήμο δε θα μπορούσε να γίνει το έργο,το οποίο έγινε. Ουσιαστικά, με αυτό το έργο η Καλαμάτα πετυχαίνει τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ψηφιακά ζητήματα, όπως έχουν τεθεί για το έτος 2020.

Τι θα σημάνει αυτό στην πράξη; Θα σημάνει ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, βοήθεια για τις επιχειρήσεις, για τη Βιομηχανική Περιοχή, για τα ξενοδοχεία και για καθένα πολίτη ξεχωριστά, διότι η οπτική ίνα θα μπορέσει με τη συγχρηματοδότηση και του Κράτους να μπει σε κάθε σπίτι.

Το γεγονός ότι πετυχαίνουμε από τώρα τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 είναι γεγονός πολύ σημαντικό. Είμαι χαρούμενος, διότι με τους συνεργάτες μου πήραμε τότε την απόφαση συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι είχε κάποιο κόστος για την πόλη: εννοώ το σκάψιμο των δρόμων και επισημαίνω ότι η Wind υποχρεώθηκε κάποιους δρόμους να τους αποκαταστήσει πλήρως.

Το αποτέλεσμα είναι εξόχως σημαντικό, δημιουργικό, αποδοτικό για την πόλη.

Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου 5G. Η Καλαμάτα είναι μία από τις τρεις πόλεις όπου θα προωθηθούν ζητήματα ψηφιακής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ  ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (FTTH) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

To Fiber to the Home (Οπτική μέχρι την Κατοικία) ή FTTH είναι μια FTTx τεχνολογία (δηλαδή μια αρχιτεκτονική σύνδεσης σε δίκτυο Οπτικών Ινών), στην οποία η οπτική ίνα φτάνει μέχρι το χώρο (κατοικίας ή εργασίας) του τελικού χρήστη.

Το FTTH έρχεται έτσι σε αντίθεση με μεθόδους όπως οι Fiber to the Building (FTTB), Fiber to the Node (FTTN), Fiber to the Curb (FTTC), ή Hybrid Fibre-Coaxial (HFC), στις οποίες χρησιμοποιείται κάποιο παραδοσιακό φυσικό μέσο (όπως χάλκινα ή ομοαξονικά καλώδια) για το Τελευταίο Μίλι.

Το FTTH, λόγω του ότι χρησιμοποιεί 100% οπτικές ίνες, μπορεί να πετύχει πάρα πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πιλοτική υπηρεσία που διέθεσε η France Telecom στη Γαλλία στα μέσα του 2006, και η οποία παρείχε πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα 2,5/1,2 Gbps.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.