“Καλαμάτα Έξυπνη πόλη”

0

TO “CAFE-NEO” ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (16/4/2018) ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών συναντήσεων με το κοινό, τη Δευτέρα (16/4/2018), στις 7:30 το απόγευμα, στο “Baba Yaga” (Χρήστου Κουμάντου 5) στην Καλαμάτα. To θέμα που θα συζητηθεί στο “café-NEO” είναι: “Καλαμάτα Έξυπνη πόλη”, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Με σύγχρονα τεχνολογικά “όπλα” αναζητούνται “έξυπνες λύσεις” για την οχύρωση των πόλεων απέναντι στη ρύπανση, τις φυσικές καταστροφές και την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ένα μέρος των ερωτημάτων και της θεματολογίας που θα συζητηθούν σ’ αυτό το “café-NEO” (Navarino Environmental Observatory) είναι:

  • Πόσο ανθεκτική θεωρείτε την πόλη μας στις παραπάνω περιβαλλοντικές πιέσεις;
  • Ποιες “έξυπνες” υπηρεσίες θα θέλατε να είχατε στη διάθεσή σας;
  • Πόσο εξοικειωμένοι είστε με τις νέες τεχνολογίες;

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο «café-NEO» είχε πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα (Tapas- bar, Διός Ιθωμάτα 6), στις 20 Μαΐου 2017, με θέμα «Ατμόσφαιρα – κλίμα – υγεία: Αόρατα σωματίδια με ορατές επιδράσεις» και προσκεκλημένο ομιλητή, τον καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΟ

Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), στην Costa Navarino

Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), στην Costa Navarino

Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), το οποίο λειτουργεί από το 2010 στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία, αποτελεί πρότυπο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα (του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε.), εστιάζοντας στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για μία μοναδική συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοπόρος για τη χώρα μας στον τομέα αυτό.

Στις 18 Μαΐου 2015, στην Ακαδημία Αθηνών έγινε η απολογιστική παρουσίαση του πενταετούς έργου του ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) και η ανανέωση της συμφωνίας για τα επόμενα 5 έτη μεταξύ των τριών προαναφερομένων εταίρων. Την εκδήλωση έθεσε υπό την Αιγίδα της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι δράσεις του ΝΕΟ, το έχουν αναδείξει σε παγκοσμίου φήμης ερευνητικό κέντρο στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και οι δραστηριότητές του έχουν ήδη γίνει διεθνώς γνωστές. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και ιδέες, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά νέων επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΝΕΟ με εστίαση στη Μεσόγειο, συμβάλλουν σημαντικά στη γνώση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Με περισσότερες από 37 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, 7 διδακτορικές διατριβές σε εξέλιξη, 8 διεθνή εργαστήρια, 22 σειρές μαθημάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, 6 συνεργαζόμενους φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, περισσότερους από 220 επισκέπτες ετησίως και περισσότερους από 2.500 μαθητές στο Navarino Natura Hall, καθώς και δράσεις για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών (απολογισμός του 2015).

μοιραστειτε το:

Comments are closed.